Pakistan Planlama, Kalkınma ve Özel Girişimler Bakanı Ahsan İkbal, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamındaki yeni projelerin istihdam yaratma, inovasyon, yeşil enerji ve kapsayıcı bölgesel kalkınmaya odaklandığını belirtti.

İSLAMABAD, 14 Mart (Xinhua) -- Pakistan Planlama, Kalkınma ve Özel Girişimler Bakanı Ahsan İkbal, ülkenin ulusal büyüme için Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamında beş ekonomik koridor açmak üzere çalışmalara hız verdiğini kaydetti. CPEC projeleri konulu bir değerlendirme toplantısına başkanlık eden bakan, girişimin istihdam yaratma, inovasyon, yeşil enerji ve kapsayıcı bölgesel kalkınmaya odaklı ekonomik koridorlar içerdiğini söyledi. CPEC'in ilk aşamasının başarıyla tamamlanmasının ardından, ikinci aşama kapsamındaki projelerin hızla hayata geçirilmesi için paydaşların ilgili bakanlıklarla vakit kaybetmeden koordinasyon sağlamaları gerektiğini ifade eden İkbal, CPEC anlaşmalarının uygulanmasında artık hiçbir engel çıkmayacağının altını çizdi.

Bakan, CPEC kapsamında ülkenin güneybatısındaki Belucistan eyaletinde kilit bir proje olan ve Pakistan'ı dünyanın geri kalanına bağlayan başlıca deniz geçidi haline gelecek Gwadar limanının önemini vurguladı. İkbal, "Gwadar limanı ve onunla bağlantılı serbest bölgenin geliştirilmesinin yabancı yatırımları çekmesi, ekonomik faaliyetleri canlandırması ve bölgede istihdam olanakları yaratması bekleniyor" dedi. İhracatı artırma konusuna da değinen İkbal, Çin pazarlarına Pakistan'dan ihracatın artırılması için paydaşları strateji geliştirmeye çağırdı. Bakan, "Pakistan'ın hangi sektörlerde Çin'e ihracatını artırabileceğini belirlemek için uzmanların yardımıyla acilen araştırma yapılmalı" dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 03 14 164236

Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinin Mansehra bölgesinde Çin tarafından inşa edilen Suki Kinari hidroelektrik santralinin bir bölümü, 28 Şubat 2024. (Fotoğraf: Çin Gezhouba Grubu Yurtdışı Yatırım Şirketi / Dağıtım Xinhua aracılığıyla) 2013 yılında başlatılan ve Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin amiral gemisi projesi olan CPEC, Pakistan'ın güneybatısındaki Gwadar limanı ile Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin Kashgar kentini birbirine bağlayan bir koridor olup enerji, ulaşım ve sanayi işbirliğini öne çıkarıyor.

Editör: Şeymanur Erbay