Libya, 700'den fazla kaçak göçmeni ülkelerine geri gönderdi Libya, 700'den fazla kaçak göçmeni ülkelerine geri gönderdi

HARTUM, 13 Mayıs (Xinhua) -- Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir'de Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında yeniden hararetlenen çatışmalarda en az 27 sivil öldürülürken, yaklaşık 130 kişi ise yaralandı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Pazar günü yayımladığı son raporunda, "Teyit edilmemiş raporlara göre aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 27 kişi öldürüldü, yaklaşık 130 kişi de yaralandı" ifadesini kullandı.

Raporda, "100 yatak kapasiteli El Faşir Güney Hastanesi'nde maksimum kapasite aşıldı" denildi.
OCHA, Uluslararası Göç Örgütü Yerinden Edilme İzleme Matrisi tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulunarak, El Faşir mevkiinde çatışmalar nedeniyle tahmini 850 kişinin (170 aile) yerinden olduğunu bildirdi.
Hızlı Destek Kuvvetleri saldırı hazırlığı için El Faşir'in dış mahallelerinde haftalardır binlerce üyesini seferber ederken, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve müttefik Darfur silahlı grupları da El Faşir kentinin girişlerinde ve pek çok mahallesinde askeri varlığını tahkim etti.

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Darfur genelinde her geçen gün ilerleyen şiddetin "toplumlar arası kanlı çatışmaları tetikleme" tehdidi oluşturması nedeniyle, El Faşir kentinde yaklaşık 800.000 kişinin "aşırı ve acil tehlike" altında olduğu uyarısında bulunmuştu. OCHA'nın son tahminlerine göre, Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışmaların başladığı 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana 15.550 kişi hayatını kaybederken, yerinden edilenlerin sayısı ise 8,7 milyona ulaştı.

Editör: Şeymanur Erbay