Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Paris'te Çin Olimpiyat Takımı'nı ziyaret etti Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Paris'te Çin Olimpiyat Takımı'nı ziyaret etti

ST. PETERSBURG, 7 Haziran (Xinhua) -- Rusya'nın St. Petersburg kentinde Perşembe günü düzenlenen BRICS Uzman Forumu'nun katılımcıları, BRICS ülkelerinin küresel ekonomik büyümeyi teşvik etme, küresel yönetişimi iyileştirme ve çok taraflı işbirliğini artırmada önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Xinhua Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Lyu Yansong, dünyanın benzeri görülmemiş değişimlerden geçtiği bir dönemde BRICS ülkelerinin çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirdiğini, yüksek kaliteli ortaklıkları teşvik ettiğini ve modernleşme yollarını birlikte araştırdığını söyledi.

Aynı zamanda Yeni Çin Araştırmaları Akademik Komite Başkan Yardımcısı olan Lyu, insanlığın sorunları kolektif şekilde çözmesi ve daha parlak bir gelecek yaratması için bu çabaların çok önemli olduğunu vurguladı. Lyu, Çin'in resmi haber ajansı ve medya kuruluşu formatındaki üst düzey düşünce kuruluşu olan Xinhua'nın, BRICS işbirliği mekanizmasının başarılı uygulamaları hakkında derinlemesine araştırma yapmaya, ayrıca mekanizmanın çağdaş değeri ve küresel önemini derinlemesine işlemeye kararlı olduğunu söyledi.

Yetkili, Xinhua'nın BRICS işbirliği mekanizmasının araştırma ve tanıtımını ortaklarıyla birlikte daha da güçlendirmeye istekli olduğunu ifade etti. Rusya Devlet Duması Birinci Başkan Yardımcısı Alexander Zhukov ise BRICS ülkelerinin, egemenlerin eşitliğine ve kalkınma yollarını bağımsız olarak seçme hakkına saygı duyduğunu söyledi. Zhukov, günümüzün en acil meselelerini kolektif olarak ele alan BRICS ülkelerinin karşılıklı çıkarları dikkate aldıklarını, açıklık ve uzlaşı ilkelerine bağlı olduklarını ve çok kutuplu bir dünya düzeni ile adil bir küresel finans ve ticaret sistemi oluşturmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Bu mekanizmanın devletlerarası işbirliği için bir model haline geldiğine işaret eden Zhukov, BRICS'in bu yılki dönem başkanı olan Rusya'nın politika, güvenlik, ekonomi, finans, eğitim ve kültür gibi konulara odaklanan bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacağını kaydetti. Güney Afrika merkezli Küresel Diyalog Enstitüsü İcra Direktörü Philani Mthembu, hakiki çok taraflılığı savunup uygulayan BRICS ülkelerinin çok kutupluluğu teşvik etmeye ve uluslararası ilişkileri demokratikleştirmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Yetkili, küresel barış, istikrar ve refaha sürekli katkıda bulunan BRICS'in daha adil ve makul bir uluslararası düzen inşa etmeyi hedeflediğini ifade etti. Brezilya Uluslararası İlişkiler Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Jose Pio Borges de Castro Filho, yeni bir dünya düzeninin şekillendirilmesinde BRICS'in kritik bir güç olduğuna dikkat çekti. Filho, bunun nedeni olarak mekanizmanın, üyelerinin kültürel, ekonomik ve dini farklılıklarına saygı göstermek suretiyle esneklik ve kapsayıcılık sergilerken, aynı zamanda karşılıklı faydaya dayalı işbirliğini geliştirmesini gösterdi. Filho, üye ülkelerin, karbon emisyonlarını azaltma, yoksulluğu azaltma, enerji dönüşümü ve dijital dönüşümde işbirliğini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Rossiya Segodnya Medya Grubu Genel Müdürü Dmitry Kiselev ise günümüz dünyasında yeni kalkınma merkezlerinin ortaya çıktığını ve BRICS'in en önemli güçlerden biri olduğunu belirtti. Kiselev, BRICS çerçevesinde ekonomik, ticari, kültürel ve diğer alanlardaki işbirliğinin sorunsuz ilerlediğini, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarının etkin şekilde gözetildiğini sözlerine ekledi. BRICS Uzman Forumu, 2024 Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu çerçevesinde Xinhua Haber Ajansı ile Rossiya Segodnya'nın ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlendi. Foruma BRICS ülkelerinden hükümet yetkilileri, önde gelen uluslararası medya kuruluşlarının başkanları ve akademisyenler katıldı.

Editör: Şeymanur Erbay