KATMANDU, 5 Haziran (Xinhua) -- Çinli drone üreticisi DJI, Everest (Qomolangma) Dağı'nın Nepal tarafından ilk drone teslimat testlerini başarıyla tamamladı. DJI, Çarşamba günü yaptığı açıklamada bu işlemle yüksek irtifada dağcılık, acil kurtarma ve çevre koruma operasyonlarını kolaylaştırmanın yolunu açtığını duyurdu. Nisan ayında yapılan testlerde bir DJI FlyCart 30 drone'u ile üç oksijen tüpü ve 1,5 kilogram ağırlığındaki muhtelif malzemeler 5.364 metre yükseklikteki Ana Kamp'tan dünyanın en yüksek zirvesindeki Kamp 1'e (yaklaşık 6.000 metre) uçuruldu. Dönüş yolculuğunda ise zirveden aşağıya çöpler taşındı.

Bir videodan alınan anlık görüntüde, Everest (Qomolangma) Dağı'ndaki Ana Kamp'ta teslimat testi esnasında bir DJI drone'u görülüyor, 30 Nisan 2024. (Fotoğraf: Xinhua)

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Olimpiyatlara katılacak Çinli sporcularla bir araya geldi Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Olimpiyatlara katılacak Çinli sporcularla bir araya geldi

Bir videodan alınan anlık görüntüde, Everest (Qomolangma) Dağı'nın Nepal tarafında teslimat testi esnasında bir DJI drone'u görülüyor, 30 Nisan 2024. (Fotoğraf: Xinhua)

Bir videodan alınan anlık görüntüde, Everest (Qomolangma) Dağı'nın Nepal tarafında teslimat testi esnasında bir DJI drone'u görülüyor, 30 Nisan 2024. (Fotoğraf: Xinhua)

Bir videodan alınan anlık görüntüde, Everest (Qomolangma) Dağı'nın Nepal tarafında teslimat testi esnasında Khumbu Buz Şelalesi üzerinde uçan bir DJI drone'u  görülüyor, 30 Nisan 2024. (Fotoğraf: Xinhua)

Bir videodan alınan anlık görüntüde, Everest (Qomolangma) Dağı'nın Nepal tarafında teslimat testi esnasında Khumbu Buz Şelalesi üzerinde uçan bir DJI drone'u  görülüyor, 30 Nisan 2024. (Fotoğraf: Xinhua) 

Editör: Şeymanur Erbay