Çinli otomobil markaları İspanya pazarında halihazırda yüzde 4'lük paya sahip. Bu oranın artması bekleniyor.

BARCELONA, 10 Ocak (Xinhua) -- İspanya Ulusal Araç Satıcıları Derneği (Ancove) Başkanı Eric Iglesias, İspanya'da otomobil piyasasını daha dinamik hale getiren Çinli otomobil markalarının memnuniyetle karşılanması gerektiğini belirtti.

Libya, 700'den fazla kaçak göçmeni ülkelerine geri gönderdi Libya, 700'den fazla kaçak göçmeni ülkelerine geri gönderdi

Iglesias, Salı günü Xinhua ile yaptığı söyleşide, "Daha fazla Çinli markanın İspanya'ya gelmesinden çok mutluyuz. Bu durum, araç fiyatlarının daha rekabetçi hale gelmesine ve daha dinamik bir piyasa yaratılmasına yardımcı oluyor" dedi.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ve Eylül aylarında MG markasına ait ZS modeli İspanya'da satış listelerinde üst sıralara yerleşen ilk Çin aracı oldu. Iglesias, aracın geçen yıl en çok satan dördüncü otomobil modeli olduğunu ve MG'nin İspanya'da en çok satan otomobil markaları arasında 15. sırada yer aldığını ifade etti.
Çinli otomobil markaları2
Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin Shenzhen kentinde düzenlenen 25. Çin Yüksek Teknoloji Fuarı'nda (CHTF) Çinli lüks elektrikli otomobil markası Voyah'ın standında yeni bir elektrikli otomobil modeli hakkında bilgi alan insanlar, 15 Kasım 2023. (Fotoğraf: Liang Xu/Xinhua)

Coches.com ticaret sitesinin kısa süre önce yaptığı araştırmaya göre, Çinli otomobil markaları İspanya piyasasında halihazırda yüzde 4'lük bir paya sahip ve bu oranın artması bekleniyor.

Iglesias, "İspanya'ya yeni Çinli otomobil markalarının gireceğini göreceğiz. Bu esnada halihazırda ülkede var olanlar ise zamanla piyasadaki niş yerlerini genişletmeye devam edecek. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkede Çinli markaların artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Genel olarak Asyalı otomobil markalarının gelecek birkaç yıl içinde İspanya'daki pazar paylarını artırmaları bekleniyor. MSI danışmanlık firması tarafından kısa süre önce yapılan araştırmaya göre Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore menşeli otomobillerin 2030 yılı itibarıyla İspanya pazarının yüzde 29,5'ini oluşturacağı öngörülüyor.

İspanya'nın otomotiv sektörü pandemi sonrasında toparlanmaya devam ederken, 2023 yılı ise otomobil satışları açısından genel anlamda olumlu geçti. Tescil edilen yeni otomobil sayısı yüzde 16,7 artarak 949.359'a yükselirken, bu rakam Avrupa Birliği genelindeki yüzde 15,7 artışın üzerinde seyretti.
Çinli otomobil markaları3
Çin'in güneyindeki Hainan eyaletinin Haikou kentinde düzenlenen 2023 Dünya Yeni Enerjili Araç Konferansı'nda sergilenen Çinli elektrikli otomobil üreticisi NIO'ya ait araçlar, 7 Aralık 2023. (Fotoğraf: Xia Tian/Xinhua)

Editör: Seyran Bayır