Son zamanlarda emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak global enflasyon oranlarında önemli yükselişler gerçekleşmiştir. ABD Haziran ayı enflasyon verisi %9.1 ile son 41 yılın rekorunu kırmış durumda.
Global enflasyonun sebeplerine baktığımızda, arz aksaklıklarının neden olduğu arz yetersizliğinin talebi karşılayamamasının yarattığı fiyat yükselişleri olduğunu görmekteyiz.
Çin, global ekonominin önemli üreticisidir. Dünya ticaretinde en üst sıralarda olması nedeniyle arz yönlü yaşadığı tüm sıkıntılar global ekonomileri etkilemektedir.
Çin’in ihracatı aksadıkça, talebi karşılama sıkıntısı baş gösterdiğinden fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluşmaktadır. ABD ve diğer ülkelerde enflasyonun düşebilmesi için global arzın talebi fazlasıyla karşılaması gerekmektedir.
Fiyatlardaki yükseliş aynı zamanda talebin azalmasına sebep verirken, alternatif üretim imkanlarının da planlanmasına neden olmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde Çin dışında yeni üretim üsleri oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu nedenle de mevcut durum uzun süre sürdürülebilir bir durum değildir. Aksi halde Çin global ekonomideki payını kaybetmek riskiyle karşı karşıya kalabilir.
ABD ekonomisini etkileyebilecek diğer alternatiflere baktığımızda, Çin’in elinde tuttuğu ABD tahvil ve dolar rezervinin fazlasıyla yeterli olduğunu görüyoruz.
Çin ABD tahvili satmaya başlarsa, ABD tahvil fiyatları düşecektir. Diğer bir deyişle ABD tahvil faizleri yükselecektir. Bunun yanında USD rezervini diğer paralara çevirmeye başlarsa, o zaman da dolar global paralar karşısında değer kaybeder. Bu durumda ABD’de ciddi enflasyon potansiyeli ortaya çıkar. En önemli risk USD’nin konvertibilite olma, global rezerv para olma özelliğinin azalmasıdır.
Resesyon ve stagflasyonun konuşulduğu şu günlerde, her enflasyon yükselişi daha agresif faiz artırımı anlamına gelmektedir. Her faiz artırımı da daha fazla resesyon ve stagflasyon riski demektir. Likidite yönetimi bu açıdan son derece önemlidir. Hem karşı taraf riski (default risk), hem de ciro düşüklüğü nedeniyle nakit dengesini tutturamama riski (liquidity risk)gittikçe önem kazanmaktadır.