BEİJİNG, 19 Ocak (Xinhua) -- Xinhua Haber Ajansı ile Agence France-Presse (AFP) Perşembe günü bir mutabakat zaptı imzaladı ve çeşitli alanlarda etkileşim ve işbirliğini daha da geliştirme konusunda geniş bir mutabakata vardı. Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua ile AFP Başkanı ve CEO'su Fabrice Fries tarafından imzalanan mutabakat zaptı, geçen yıl Aralık ayında 5.Dünya Medya Zirvesi çerçevesinde önde gelen uluslararası haber ajansları için üst düzey diyalog ve işbirliği mekanizmasının kurulmasından bu yana elde edilen ilk somut işbirliği sonucu olma özelliğini taşıyor. Fu, 60 yılı aşkın süredir iki medya kuruluşu arasındaki dostluğun, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine tanıklık ettiğini belirtti. AFP'nin Xinhua ile dostane ve işbirliğine dayalı ilişki kuran ilk Batılı haber ajanslarından biri olduğunu belirten Fu, Xinhua ve AFP'nin ilk haber paylaşım protokolünü 1957 yılında imzaladığını hatırlattı.

Batı Şeria'daki Filistinliler, Nakba'nın 76. yıldönümünde protesto düzenledi Batı Şeria'daki Filistinliler, Nakba'nın 76. yıldönümünde protesto düzenledi

Fu, Xinhua'nın AFP ile etkileşimi daha da güçlendirmeye, ayrıca iki ülkenin kamuoyu desteğini güçlendirmede, Çin ve Fransa arasındaki stratejik koordinasyon ve işbirliğini derinleştirmede ve Çin-AB kapsamlı stratejik ortaklığının gelişimini teşvik etmede olumlu rol oynamaya istekli olduğunu belirtti. Fu ve Fries, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıldönümünü kutlamak amacıyla Xinhua ve AFP'nin bu yıl Beijing ve Paris'te ortaklaşa fotoğraf sergileri düzenlemesi konusunda mutabık kaldı. AFP'nin Xinhua ile uzun süreli dostane işbirliğine büyük önem verdiğini belirten Fries, 5. Dünya Medya Zirvesi'ne başarıyla ev sahipliği yapmasından dolayı Xinhua'yı tebrik etti. Fries ayrıca iki haber ajansı arasında yeni bir mutabakat zaptı imzalanmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. AFP'nin Fransa ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu tarihi anı haberleştirdiğini hatırlatan Fries, bu yıl da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümü gibi önemli bir olayı haberleştireceklerini söyledi. Fu ve Fries ayrıca, Paris 2024 Olimpiyatları'nın nasıl işleneceği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Editör: Şeymanur Erbay