PARİS, 7 Haziran (Xinhua) -- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya Mirage savaş uçakları vereceklerini ve Ukrayna askerlerini eğiteceklerini açıkladı. Macron, Perşembe günü akşam saatlerinde Fransız medyasına verdiği demeçte, "Yeni bir işbirliği başlatıp Mirage 2000-5 uçaklarını transfer edeceğiz" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca savaş alanında görevlendirilecek 4.500 kişilik bir Ukrayna taburunu eğitme taahhüdünde bulundu.

Fransız savaş uçaklarının teslimatının "gerginliğin tırmanmasına yol açmayacağını" belirten Macron, "Bu silahlar sivilleri bombalamakta kullanılmayacak" dedi. Macron ayrıca, askeri eğitmenlerin Ukrayna'ya gönderilmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti. Macron, "Bu konuda herhangi bir tabu olmamalı" diye konuştu. Mirage 2000, Fransa'nın Dassault Aviation şirketi tarafından üretilen farklı görevlerde kullanılabilen, tek motorlu, dördüncü nesil bir jet savaş uçağı. Macron, Şubat ayının sonlarında Paris'te düzenlenen bir toplantıda Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya askeri birlik göndermesi önerisinde bulunmuş, ancak aralarında Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın bulunduğu birçok Avrupa ülkesi bu öneriye karşı çıkmıştı.

İsrailliler Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması protesto düzenledi İsrailliler Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması protesto düzenledi

Rusya, Macron'un Şubat ayındaki açıklamalarının ardından NATO ülkelerinin Ukrayna'ya birlik göndermesi halinde NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmanın kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunmuştu.
Macron, Perşembe günü erken saatlerde Fransa'nın kuzeyindeki Normandiya'nın Omaha Sahili'nde Normandiya Çıkarması'nın 80. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen bir törene başkanlık etti. Fransız medya kuruluşu BFMTV tarafından canlı yayımlanan törene aralarında ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin bulunduğu yaklaşık 20 lider de katıldı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Salı günü törene katılmak için Fransa'ya giderken gazetecilere ABD'nin Ukrayna'ya askeri danışman göndermeme politikasını sürdüreceğini söylemişti. 6 Haziran 1944'te Fransa sahillerinde gerçekleşen ve Müttefiklerin Nazi Almanya'sına karşı zaferine giden yolu açan Normandiya Çıkarması, 2. Dünya Savaşı'nda bir dönüm noktası teşkil ediyor.

Editör: Şeymanur Erbay