Macaristan Yatırım Teşvik Ajansı'nın raporuna göre Çin, 2020'den sonra 2023'te de Macaristan'daki en büyük yatırımcı oldu.

Çin anakara sözcüsü: Taiwan'ın yeni lideri tehlikeli bir mesaj verdi Çin anakara sözcüsü: Taiwan'ın yeni lideri tehlikeli bir mesaj verdi

BUDAPEŞTE, 10 Mayıs (Xinhua) -- Macaristan Yatırım Teşvik Ajansı CEO'su Istvan Joo, Çin'in teknolojik ve ekonomik büyümesinin Macaristan'a fayda getireceğini belirtti. Joo, Xinhua ile kısa süre önce yaptığı söyleşide, Macaristan'ın Alman otomobil üreticileri ile Çinli akü üreticilerini bir araya getirdiğini söyledi. Çinli elektrikli araç (EV) üreticisi BYD, Macaristan'ın güneyindeki Szeged kentinde yeni enerjili araç üretim üssü kurma planını açıkladı.

Joo, "BYD'nin nihayetinde Szeged'i seçmiş olması bizim için büyük mutluluk" dedi. Yetkili, otomotiv endüstrisi ve buna bağlı tedarik zincirinin Macaristan ekonomisi için hayati önem taşıdığını belirtti. Joo ayrıca, Macaristan'ın "Doğu'ya Açılma" politikasının verimli sonuçlar verdiğini vurguladı. Macaristan'ın, bu politikayı uygulamaya başlamasından bu yana başta Çin olmak üzere Doğu ülkeleriyle çok daha yoğun bir ekonomik işbirliği geliştirmeye istekli olduğunu ifade eden Joo, iki ülke arasındaki mükemmel siyasi ilişkilerin bu tür bir işbirliği için sağlam temel oluşturduğunu ifade etti. Çin ve Macaristan, Perşembe günü yeni dönemde ikili ilişkileri her koşulda kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltme kararını açıkladı.

 Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Yüksek Kaliteli Kuşak ve Yol İşbirliği'nin Teşvik Edilmesi konulu seminer, 23 Şubat 2024. (Fotoğraf: Attila Volgyi/Xinhua)

Stratejik ortaklığa ilişkin yapılan ortak açıklamada, iki tarafın Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Macaristan'ın "Doğu'ya Açılma" politikası arasındaki uyumu arttırmaya kararlı olduğu belirtildi. Macaristan Yatırım Teşvik Ajansı'nın raporuna göre Macaristan'a geçen yıl, Çinli yatırımcılardan gelen 7,6 milyar euronun (yaklaşık 8,2 milyar ABD doları) üzerindeki yatırım da dahil olmak üzere, 13 milyar euro (yaklaşık 14 milyar ABD doları) rekor düzeyde doğrudan yabancı yatırım yapıldı.

Rapora göre Çin, 2020'den sonra 2023'te de Macaristan'daki en büyük yatırımcı oldu. Joo, ajansının şu anda yeni yatırımcıları Doğu Avrupa ülkesi olan Macaristan'ın önemli işgücü rezervlerinin hala mevcut olduğu bölgelerine yönlendirmek için çalıştığını söyledi. Yetkili, ülkenin güney bölgelerinde daha fazla Çinli yatırımcı görmekten memnuniyet duyacağını ifade etti. 

Editör: Şeymanur Erbay