İSTANBUL/KUNMİNG, 16 Aralık (Xinhua) -- İstanbul'un İstiklal Caddesi yakınlarında dar bir sokağa gizlenmiş olan Mandabatmaz, düşük ateşte küçük bakır cezvelerde yavaş yavaş pişirilen geleneksel Türk kahvesiyle tanınıyor. Bu kafe, on yıllardır yerel halk için tanıdık bir durak noktası olmuş durumda.

Şehrin en işlek caddelerinden birine sadece birkaç adım uzaklıkta bulunan bu mekanda, müşteriler sokağın kenarındaki küçük taburelere oturarak bir yandan pişen kahveleri izlerken diğer yandan kahvelerini yudumluyorlar. Can Özman'ın ailesinin nesiller boyu işlettiği bu kafe, geleneksel yöntemlere bağlı kalarak küçük fincanlarda Türk kahvesi servis etmeye devam ediyor.

Kahve, Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde de günlük yaşamın bir parçası ama buradaki ortam çok daha farklı. Li Jinhe, Baoshan'daki Nujiang Nehri kıyısında bir kafede, son yıllarda giderek daha fazla ilgi gören bir tekniği kullanarak pürmüzle ısıtılan sifon (vakum) kahve ekipmanıyla kahve pişiriyor.

Avustralya Başbakanı: Sosyal medya yasağıyla çocukların çocukluklarını yaşayabilmesini sağlamaya çalışıyoruz
Avustralya Başbakanı: Sosyal medya yasağıyla çocukların çocukluklarını yaşayabilmesini sağlamaya çalışıyoruz
İçeriği Görüntüle

Gaoligong Dağı bölgesinde büyüyen Li, hayatının büyük bölümünü kahveyle uğraşarak geçirmiş. Zamanla Li'yi ziyaret eden tüccar ve baristaların anlattığı teknik ve fikirler, yerel demleme uygulamalarına şekil vererek bölgenin Çin'in kahve yapım alanlarını temsil eden bir bölge haline gelmesine yardımcı olmuş.

Birbirlerinden çok uzakta bulunsalar da bakır cezvelerde demlenen Türk kahvesi ve Yunnan'da ateşle ısıtılan kahve, kahve kültürünün günlük hayata nasıl kök saldığını, yerel alışkanlıklara uyum sağlarken süreklilik hissini nasıl koruduğunu gözler önüne seriyor.

İstanbul'daki Mandabatmaz kafesinin önünde sokakta kahve içen müşteriler, 22 Kasım 2025. (Fotoğraf: Liu Lei/Xinhua)
İstiklal Caddesi yakınında Mandabatmaz'ın bulunduğu sokağın girişi, 22 Kasım 2025. (Fotoğraf: Liu Lei/Xinhua)
Mandabatmaz'ın sahibi Can Özmen (solda) kahve hazırlarken bir müşteriyle sohbet ediyor, 22 Kasım 2025. (Fotoğraf: Liu Lei/Xinhua)
Mandabatmaz'ın sahibi Can Özmen (solda) kahve hazırlarken müşterileriyle sohbet ediyor, 22 Kasım 2025. (Fotoğraf: Liu Lei/Xinhua)
Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Baoshan şehrinin Mangkuan kasabasında Li Jinhe'nin işlettiği kafede kahve yapım sürecinin videosunu çeken müşteriler, 15 Kasım 2025. (Fotoğraf: Wang Guansen/Xinhua)
Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Baoshan şehrine bağlı Mangkuan kasabasında kafesinde kahve hazırlayan Li Jinhe, 15 Kasım 2025. (Fotoğraf: Gao Yongwei/Xinhua)
Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Baoshan şehrinin Mangkuan kasabasında Li Jinhe'nin işlettiği kafede kahve pişiren çalışanlar, 15 Kasım 2025. (Fotoğraf: Wang Guansen/Xinhua)
Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Baoshan şehrinin Mangkuan kasabasındaki kafede Li Jinhe'nin hazırladığı kahve, 16 Kasım 2025. (Fotoğraf: Gao Yongwei/Xinhua)■

Kaynak: RSS