Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiliz mevkidaşı Lammy ile görüştü Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiliz mevkidaşı Lammy ile görüştü

DAVOS, 18 Ocak (Xinhua) -- Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Çin'in 2023 yılında kaydettiği ekonomik büyümenin hem Çin hem de dünyanın geri kalanı için iyi bir haber olduğunu ifade etti.
Georgieva, Dünya Ekonomik Forumu'nun 54. yıllık toplantısı çerçevesinde Davos'ta Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Çin ekonomisi yüzde 5 civarında belirlenen ulusal hedefi tutturdu ve hatta bu hedefi aştı. Bu durum Çin için olduğu kadar Asya ve dünya için de iyi bir haber, zira Çin küresel büyümenin üçte birini oluşturuyor" dedi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının bir önceki yıla göre yüzde 5,2 artarak 126,06 trilyon yuan (yaklaşık 17,71 trilyon ABD doları) ile yeni bir zirveye ulaştığını açıkladı.

Georgieva, Çin hükümetinin yüksek kaliteli büyümeye geçmeye ve büyüme modelini ağırlıklı olarak ihracata dayalı modelden tüketimin daha büyük rol oynadığı bir modele dönüştürmeye odaklandığını ifade etti. "Çin ile çok iyi ortaklarız" diyen Georgieva, Çin'in daha fazla üretkenlik ve daha verimli işgücü yaratma konusunda muazzam bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. IMF Başkanı, Çin'in takip etmesi gereken doğru yolun "reformlar, dışa açılım ve dünya ekonomisine entegrasyon" olduğunu kaydetti. IMF, Ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna kıyasla, Kasım ayında Çin ekonomisi için 2023 yılı tahminini yüzde 5'ten yüzde 5,4'e, 2024 yılı tahminini ise yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya yükseltmişti.

Editör: Şeymanur Erbay