Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

6 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara uğramasına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstismar iddiaları tam bir faciadır" açıklamasında bulundu. Yıllık enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 40'lara ineceğini söyleyen Erdoğan, "Herkes hesabını 2023'te yüzde 20'ler seviyesinde enflasyona göre yapsın" dedi. Başarılı öğrencilere teşvik verileceğini de söyleyen Erdoğan, üniversite öğrencilerinin kredi burs miktarının da artırıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin başında Kumluca ve Finike ilçelerinde meydana gelen sel felaketinden zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Devletin tüm kurumlarıyla çalışmalarını sürdürmekte olduğunu ifade eden Erdoğan, "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını 2023’te şanına yakışır şekilde kutlayacağız. Lafla, sözle, şiirle, şarkıyla olmaz. Bizim için Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı demek istiklalimize ve istikbalimize yakışan eser ve hizmetlerle milletimizin karşısına çıkmak demektir. Türkiye Yüzyılı vizyonu çok daha hayati önem kazanmıştır. Tabi bunun için önce kendi içimizde mutlaka hayata geçirmemiz gereken hususlar bulunuyor. Birincisi, Cumhuriyetimizin ilk 100 yılında vaktimizi ve enerjimizi boşa tüketen ortak geçmişimize haksızlık mahiyetindeki tartışmaları artık geride bırakmalıyız. Sürekli aynı şeyleri yaparak her seferinde farklı sonuçlar ummak, sağlıklı bir zihnin hayata ve siyasete bakış tarzı olamaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 burs rakamı 850 liradan bin 250 liraya çıkartıyoruz (1)

"Küçük yaşlardaki istismar iddiaları tam bir faciadır"

6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar iddiası ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Her şeyden önce günümüz şartlarında 13 yaşında nişan, 14 yaşında evlilik gibi bir durumu kabul edebilmemiz asla mümkün değildir. Hele hele daha küçük yaşlardaki istismar iddiaları tam bir faciadır. Reşit yaşa ulaşmadan evlilik gibi hususlardaki hassasiyetimizi kimseye sorgulatmayız. Türkiye’de en önemli ve filli uygulamalar bizim hükümetlerimiz döneminde hayata geçirilmiştir. Son hadisede aynı hissiyatla hareket ettik, aynı tutumu ortaya koyduk. Bu konudaki tartışmalarda gördüğümüz bir riyakarlıktan duyduğumuz rahatsızlığı buradan ifade etmek istiyorum. Mesele medyada yer alana kadar bakanlıklarımız ve kurumlarımız süreci titizlikle takip etmiştir. Geçmişteki ihmaller ve eksikler de soruşturma çerçevesinde ele alınmış, gerekli adımlar atılmıştır. Türkiye’de bu konuyla ilgili en önemli hukuki reformlar bizim dönemimizde hayata geçirilmiştir. Bay Kemal sen bunu anlamazsın. Bay Kemal ona göre kendini ayarla, ona göre kendine çeki düzen ver. Her şeyden önce böyle bir hadiseyi milletimizin inancıyla irtibatlandırmak ahlaki olmayan bir çarpıtmadır. Diyanet İşleri Başkanımızın kınamasını yaptığı bir meseleyi hala dinimizle ilişkili hale getirmek art niyettir. Şayet niyet mağdurun hakkını savunmaksa biz bunu zaten yapıyoruz. PKK’nın kaçırdığı 12-13 yaşındaki kızlarımız için de aynı tepkiyi bekliyoruz. Bay Kemal, Diyarbakır annelerini kaç kere ziyaret ettin? 12-13 yaşındaki kızlarımızın teşhir vitrini hale dönüştürülen sosyal medya ortamlarındaki mücadeleye karşı da desteklerini bekliyoruz. Bir kez daha altını çizerek söylüyorum. Biz mağdurun ilk başvurusundan itibaren tüm kurumlarımızla meseleyi sahiplendik. Öyle sırtınızı parlamentoda dönmek suretiyle benim bakanıma ders veremezsiniz. Siz bunu yaparak başka şeyler yaptığınızın farkında değilsiniz" ifadelerini kullandı.

"Evlatlarımızın eğitimini destekleyen bu programın hayırlı olmasını diliyorum"

Erdoğan, gençlerle ilgili bir müjdeyi paylaşarak, "Yaşanan gelişmeler bizi sosyal yardımları sadece en temel ihtiyaçlarına ulaşamayan vatandaşlarımızdan çıkartarak daha geniş ele almaya yöneltmiştir. Hayata geçirdiğimiz ve sürekli geliştirdiğimiz son yardım projemiz Türkiye Aile Destekleri. 2.8 milyon hanemize 9.2 nakdi kaynak ayırdık. Eskiden beri devam eden engelli ve yaşlı aylıklarının ödemelerini de titizlikle sürdürüyoruz. Kasım ayında 9.4 milyon ihtiyaç sahibi vatandaşımızın 2.9 milyon tutarındaki sağlık tutarını ödedik. Sadece kasım ayında sosyal yardım programları üzerinden 10.2 milyar lirayı bulmuştur. Aralık ayında da 10.3 milyar liralık kaynakla vatandaşlarımızı desteklemeyi sürdüreceğiz. Hayata geçireceğimiz yeni bir sosyal faaliyeti de şimdi gençlerimize, öğrencilerimize sesleniyorum. Başarı teşvik programı. Devlet okullarında okuyan ve dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerine asgari ücretin yüzde 60 oranına varan tutarda destek verilecek. Yine aynı durumdaki ailelerimizin evlatlarından işe girmek için gereken merkezi sınavlar ile bilim, spor yarışmalarına katılanların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Bu program için 1.5 milyar liralık bütçe ayırdık. Evlatlarımızın eğitimini destekleyen bu programın hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı.

"Yüksek öğrenimde lisans bursu 850 liradan bin 250 liraya yükseltildi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yüksek öğrenim öğrencilerimizin kredi burs miktarını biz göreve geldiğimizde 45 lira veriyorlardı. Bu yıl itibarıyla lisansta 850 idi. Şimdi bunu bin 250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisansta bin 700, doktorada 2 bin 500 liraya yükseltmiştik. Yine yurtlarımızda kalan öğrencilerimize verdiğimiz barınma yardımını bin 800 liraya çıkardık. Bu yıl 850 bin kişiyle yurtlarımızda rekor barınma sayımıza ulaştık. Bakanlığımızdan kredi ve burs alan öğrencilerimize önümüzdeki yıl ödeyeceğimiz 2023 burs rakamı lisans öğrencilerinde 850 liradan bin 250 liraya, yüksek lisans için bin 700’den 2 bin 500 liraya, doktora öğrencileri için 2 bin 550 liradan 3 bin 750 liraya çıkartıyoruz. Yeni kredi ve burs rakamlarının tüm öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Kaynak: iha