Rapor: Rusya'da tescilli 1,86 milyon Çin markalı otomobil var Rapor: Rusya'da tescilli 1,86 milyon Çin markalı otomobil var

BEİJİNG, 7 Haziran (Xinhua) -- Çin'in bağımsız olarak geliştirdiği AC311A tipi sivil helikopter, ülkenin güneybatısındaki Xizang Özerk Bölgesi'nin Lhasa kentinde büyük platoda askı yüküyle uçuş testini başarıyla tamamladı. Ülkenin önde gelen uçak üreticisi olan Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC), hafif helikopterin kısa süre önce Lhasa'da 3.680 metre irtifada bulunan genel kullanımlı bir havaalanında 325 kilogram ağırlığındaki yükü taşıyarak, askı yüküyle uçuş testinden geçtiğini belirtti.

Yükü yerden kaldıran ve askıyla taşıyan AC311A tipi helikopter, tırmanış, dönüş, düz uçuş ve süzülme gibi bir dizi uçuş testi faaliyetini sorunsuzca gerçekleştirdikten sonra güvenli şekilde iniş yaptı. AVIC'ten yapılan açıklamaya göre, AC311A helikopteri tüm süreç boyunca plato koşullarında iyi bir uçuş kontrolü ve istikrar sergiledi.

Çin'in güneybatısındaki Xizang Özerk Bölgesi'nin Lhasa kentinde askı yüküyle uçuş testine hazırlanan AC311A tipi sivil helikopter, 24 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Altı koltuklu AC311A, iki ton ağırlığında tek motorlu hafif bir sivil helikopter. Helikopterin geliştiricisine göre maksimum kalkış ağırlığı 2.250 kilogram, maksimum seyir hızı saatte 240 kilometre ve maksimum menzili 630 kilometre olan helikopterin servis tavanı 6.000 metreye ulaşıyor.

Helikopterlerin yüksek irtifalı bölgelerde harici askı yüküyle operasyonlar yürütmesi, bu tür operasyonların helikopterleri zorlaması nedeniyle zorlu bir görev olarak biliniyor. Ayrıca helikopterlerin özellikle plato ortamlarında acil kurtarma ve diğer görevleri yerine getirebilmesi son derece önem taşıyor.

AC311A, doğal afet ve yangın durumlarında acil kurtarma görevlerine hızla yanıt verebiliyor. Bu helikopter, harici askı yardımıyla afetten etkilenen bölgelere yardım malzemelerini daha hassas şekilde ulaştırabiliyor ve böylece kurtarma operasyonlarında çok değerli olan zamanın kazanılmasına yardımcı oluyor.

Çin'in güneybatısındaki Xizang Özerk Bölgesi'nin Lhasa kentinde askı yüküyle uçuşu testine tabi tutulan AC311A tipi sivil helikopter, 24 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu/ Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

AVIC, geniş topraklara sahip ülke genelindeki plato ve diğer bölgelerdeki görevler için daha fazla sayıda yerli sivil helikopterin geliştirileceğini belirtirken, bu araçların benzersiz rollerinin ve havacılık ekipmanlarının hayati öneminin altını çizdi.

Editör: Şeymanur Erbay