BEİJİNG, 7 Haziran (Xinhua) -- Çin'de Cuma günü açıklanan resmi verilere göre ülkenin toplam mal ithalat ve ihracatı, 2024 yılının ilk beş ayında yuan bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 artış gösterdi. Gümrük Genel İdaresi'ne (GAC) göre, ülkenin mal ihracatı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,1 artarken, mal ithalatı yüzde 6,4 yükseldi.

Ocak-Mayıs döneminde ülkenin mal dış ticareti 17,5 trilyon yuan (yaklaşık 2,46 trilyon ABD doları) olarak gerçekleşti. İhracat 9,95 trilyon yuana ulaşırken, ithalat 7,55 trilyon yuana ulaştı. GAC İstatistik ve Analiz Departmanı Direktörü Lyu Daliang, "Çin ekonomisi yılın başından bu yana sürekli bir iyileşme ve dış ticaretteki olumlu ivme ile sürekli gelişiyor" dedi. Sadece Mayıs ayında mal dış ticareti yüzde 8,6 oranında artarak 3,71 trilyon yuan oldu. Mayıs ayındaki büyüme oranı Nisan ayında kaydedilen oranın 0,6 yüzde puan üzerinde gerçekleşti.

Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı

Lyu, "Yüksek kaliteli, akıllı ve çevre dostu ürünlerin ihracatının yanı sıra ithalatın istikrarlı bir şekilde genişlemesiyle aylık dış ticaret büyüme oranı daha da hızlandı" dedi. Çin'in gelişmekte olan piyasalarla mal ticareti de ilk beş ayda gelişmeye devam etti. Çin'in en büyük ticaret ortağı olmaya devam eden ASEAN'la ülkenin ikili ticaret değeri 2,77 trilyon yuana ulaşarak toplam dış ticaret değerinin yüzde 15,8'ini oluşturdu. Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne katılan ülkelerle yaptığı mal ticareti de ilk beş ayda yüzde 7,2 artarak 8,31 trilyon yuan oldu.

Çinli özel şirketler tarafından gerçekleştirilen yabancı mal ticareti ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 arttı. Bu ticaretin değeri Çin'in toplam dış mal ticaretinin yüzde 54,7'sini oluşturdu. Bu oran geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,6 yüzde puan daha fazla. Bu dönemde Çin'in mal ihracatında makine ve elektronik ürünler başı çekerken, toplam değer geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,9 oranında arttı. Söz konusu dönemde, otomatik bilgi işlem ekipman ve parçalarının ihracatı yüzde 9,9, entegre devreler yüzde 25,5 ve otomobil ihracatı yüzde 23,8 oranında arttı. Çin, bu yıl yüzde 5 civarında bir ekonomik büyüme hedefliyor. Yetkililer ve uzmanlar ülkenin sağlam ekonomik temelleri ve destekleyici makroekonomik politika bileşimi göz önüne alındığında bu hedefin ulaşılabilir olduğuna inanıyor.

Editör: Şeymanur Erbay