BEİJİNG, 7 Haziran (Xinhua) -- Çin, önde gelen yeşillendirme programı kapsamında son 12 ayda 2,67 milyon hektar alanın ağaçlandırılması ve çim ile kaplanmasını sağladı. Çin Ulusal Ormancılık ve Çayır İdaresi, Perşembe günü düzenlenen bir konferansta Üç Kuzey Rüzgar Siperi Orman Programı (TSFP) kapsamında Haziran 2023'ten bu yana Hunshandake ve Maowusu'daki iki kumlu alana ilişkin projeler de dahil olmak üzere toplam 56 projenin inşasına başlandığını bildirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak

En şiddetli çölleşmenin yaşandığı ülkeler arasında yer alan Çin'in üç kuzey olarak anılan kuzeybatısı, kuzeyi ve kuzeydoğusu, çölleşmiş alanların ağırlıklı olarak bulunduğu yerler olarak öne çıkıyor. 1978'de başlatılan ve 2050'ye kadar tamamlanması planlanan dünyanın en büyük ağaçlandırma programı olan Üç Kuzey Rüzgar Siperi Orman Programı, "üç kuzeydeki" çölleşmeye yatkın ve çölleşmiş alanları rehabilite edip yeşillendirmeyi amaçlıyor.

Çin, Haziran 2023'te Üç Kuzey Rüzgar Siperi Orman Programı'nı Çin'in kuzeyinde tamamen işlevsel ve aşılmaz bir "yeşil Çin Seddi'ne" ve ekolojik bir bariyere dönüştürmeyi önerdi. Yönetim, özel hazine tahvilleri çıkarma, özel sübvansiyonlar sağlama, su kullanımını güvence altına alma ve finansal hizmetleri geliştirme gibi önlemlerle son 12 ayda programa yönelik politika desteğini artırdığını belirtti. Çölleşmeyle mücadelede karşılaşılan darboğazların aşılması için teknolojik inovasyona daha fazla enerji kanalize edildi. Yönetime göre ileriye dönük olarak fide ve çim tohumlarının istikrarlı şekilde sağlanmasını sağlamak, fotovoltaik kum kontrolünü ve diğer yeni modelleri teşvik etmek ve ilgili teknolojilerdeki inovasyonu güçlendirmek üzere daha güçlü çalışmalar yürütülecek.

Editör: Şeymanur Erbay