Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST) yakın zamanda, elektron ışını ışınlama teknolojisiyle birleştirerek, antik duvar resimlerinde çoğalan bakterileri yok etmek için akıllı bir mobil sistemi kullanılabileceklerini duyurdu. 

Hareketli tekerlekli bir şasi üzerine monte edilmiş bir robot kolla donatılan bu cihaz, antik mezar duvarları ve kubbelerin sahnelerini tarayabiliyor. 

Tıbbi tedavide kullanılan radyasyon dezenfeksiyon teknolojisine benzer şekilde, elektron ışınları, duvar resimlerinin zamanla solmasına veya parçalanmasına neden olan zararlı bakterileri ortadan kaldırabilecek. 

Proje, Çin'deki Dunhuang Mağaraları'ndaki Dünya kültürel mirasının korunmasına ve araştırılmasına yönelik bir enstitü olan Dunhuang Akademisi tarafından başlatıldı. Akademi, 2020'den 2022'ye kadar ulusal mezar duvar resimlerinin yerinde korunmasında liderliği üstlendi. 

Çin’deki yeni doğa kampları gençler arasında popülerlik kazanıyor Çin’deki yeni doğa kampları gençler arasında popülerlik kazanıyor

20240228Ce59F5B2610C4260959F7C3470Afd080 Xxjwsh E007038 20240228 C B M F N0 A002

Büyük uzay kapsülleri için robotik kollar geliştirme konusundaki zengin deneyime rağmen, mühendisler daha önce mezar sanat eserlerini temizlemek için özel olarak bir robot üretilmemişti. 

Uzaktan çalıştırılan robota takılan lazer sensörler engelleri algılayıp önleyebiliyor ve böylece robot ile duvar resimleri arasında güvenli bir mesafe sağlanıyor. 

Robot ilk kez geçtiğimiz Eylül ayında kültürel kalıntıların korunmasına ilişkin yurt içi bir sergide görücüye çıktı. Araştırma ekibi, cihazı hizmete sokmadan önce daha fazla deney yapmayı planlıyor. 

Editör: Mustafa Karslı