Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak

HONG KONG, 5 Şubat (Xinhua) -- Dağlar ve nehirlerle birbirine bağlı olan Çin ile Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkeleri kültürel yakınlık ve zamana meydan okuyan dostane etkileşimin tadını çıkarırken, birlikte zengin ve çeşitli bir Asya kültürü yarattı. İki taraf Çin-ASEAN Halklar Arası Etkileşim Yılı'nı kutlarken, taraflar arasında derinleşen bağ ise ortak geleceğe sahip Çin-ASEAN toplumunun daha da sağlamlaşacağına dair umut veriyor.

Çin, 2013 yılında hem ortak geleceğe sahip daha yakın bir Çin-ASEAN topluluğu inşa etme projesini hem de Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ni önermişti. Son on yılda Çin-Laos Demiryolu ve Endonezya Cakarta-Bandung Yüksek Hızlı Demiryolu gibi birçok önemli Kuşak ve Yol projesi tamamlanırken, projeler yerel halka somut faydalar sağlamanın yanı sıra ortak geleceğe sahip topluluk içindeki ASEAN halklarından kamuoyu desteği alınmasına yardımcı oldu. 2014'ten bu yana iki taraf arasında yıllar süren kültürel etkileşimler, eğitim değişimleri, turizm işbirlikleri, inovasyon ve medya değişimleri gerçekleştirilirken, 225 kent de kardeş şehir ilan edildi. Karşılıklı personel değişimi sayısı 2013'teki 18.2 milyondan 2019'da 65 milyona yükseldi. Bu değişimler kapsamında haftada yaklaşık 4.500 uçuş gerçekleştirildi.

Çin-Singapur ve Çin-Tayland vize muafiyeti politikalarının yakında yürürlüğe girecek olmasıyla, Çin-ASEAN Halklar Arası Etkileşim Yılı kapsamında atılacak bir dizi adımın pandemi sonrasında Çin ve ASEAN ülkeleri arasındaki kültürel etkileşimin toparlanmasını hızlandırılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Çin dünyanın en büyük ikinci, ASEAN ise beşinci ekonomisi konumunda. Bu ülkelerin ekonomik çıktılarının toplamı küresel toplamın beşte birini aşarken, bu durum onları küresel ekonomik toparlanma için önemli birer dinamo haline getiriyor. İyi komşular, dostlar ve ortaklar olan Çin ve ASEAN ülkeleri arasında derinleşen ilişkiler, bölgesel ve küresel barış ve refaha daha fazla katkıda bulunacak. Sonuç olarak yeni bir başlangıç niteliğindeki Çin-ASEAN Halklar Arası Etkileşim Yılı, Çin ile ASEAN arasındaki kadim dostluğu canlandıracak ve ortak geleceğe sahip daha yakın bir Çin-ASEAN topluluğunun iki tarafın halkları arasında daha derine kök salmasına yardımcı olacak.

Editör: Şeymanur Erbay