BEİJİNG, 16 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Filipinler'i Taiwan meselesinde ateşle oynamaması ve "Taiwan'ın bağımsızlığından" yana olan ayrılıkçı güçlere yanlış sinyaller göndermemesi konusunda uyardı. Mao, Salı günkü olağan basın toplantısında, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Romualdez Marcos'un Taiwan seçiminin galibi Lai Ching-te'ye gönderdiği tebrik mesajıyla ilgili soru üzerine söz konusu açıklamayı yaptı. Sözcü, Marcos'un ifadelerinin tek Çin ilkesini ve Çin ile Filipinler arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin bildiriyi ciddi şekilde ihlal ettiğini, Filipinler'in Çin'e verdiği siyasi taahhütleri ciddi şekilde çiğnediğini ve Çin'in iç işlerine ağır biçimde müdahale ettiğini vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı: Çin-ASEAN işbirliğinde kayda değer başarılar elde edildi Çin Dışişleri Bakanı: Çin-ASEAN işbirliğinde kayda değer başarılar elde edildi

Bu söylemleri kınayıp şiddetle reddettiklerini söyleyen Mao, Filipinler'e güçlü bir protesto notası verdiklerini belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Nong Rong'un Salı sabahı Filipinler'in Çin'deki Büyükelçisini bakanlığa çağırarak diplomatik girişimde bulunduğunu söyleyen Mao, Filipinlerden konuya ilişkin açıklama beklediklerini vurguladı. Mao, Taiwan'daki seçim sonuçlarının, Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasındaki ilişkilerin temel örüntüsünü ve yönünü değiştirmeyeceğini, ayrıca Çin'in nihai ve kaçınılmaz yeniden birleşmesine yönelik genel gidişatı durdurmayacağını ifade etti. Sözcü, Marcos'a, Taiwan meselesinin detaylarını tam olarak anlayabilmek ve doğru çıkarımlarda bulunabilmek için daha fazla kitap okumasını önerdi.

Editör: Şeymanur Erbay