DAVOS, 17 Ocak (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, ortaklığa bağlı kalmak, diyalog ve işbirliğini devam ettirmek, karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçları arayışını sürdürmek, karşılıklı anlayış ve saygı ilkeleri doğrultusunda farklılıkları doğru şekilde ele almak için Avrupa Birliği (AB) ile çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Salı günü İsviçre'nin Davos kasabasında 2024 Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı çerçevesinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelen Li, değişim ve çalkantılarla dolu günümüz dünyasında, diğer büyük ülkelerin ilişkilerine kıyasla Çin-AB ilişkilerinin iki tarafın da ortak çabaları sonucunda istikrarlı seyrettiğini söyledi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in işaret ettiği gibi Çin-AB ilişkilerinin stratejik önem ve küresel nüfuza sahip olduğunu belirten Li, AB ile ilişkilerin derinleşmesinin Çin için her zaman diplomatik bir öncelik olduğunu ifade etti. Çin-AB Zirvesi'nde varılan önemli mutabakatı hayata geçirmek ve ikili ilişkileri daha istikrarlı, yapıcı, karşılıklı ve küresel hale getirmek için AB ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını belirten Li, böylelikle Çin, AB ve daha geniş coğrafyaların refah ve kalkınmasının daha iyi teşvik edilebileceğini belirtti.

Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı

AB'den pazar talebine uyan daha fazla ürün ithal etmeye hazır olduklarını, buna karşılık AB'nin Çin'e yüksek teknolojili ürün ihracatına yönelik kısıtlamaları gevşetmesini beklediklerini vurgulayan Li, ikili ticarette daha dengeli bir gelişme sağlanması için iki tarafın aynı doğrultuda birlikte çalışması temennisinde bulundu. Çin'in piyasa odaklı, hukuka dayalı ve uluslararası hale getirilmiş dünya standartlarında bir iş ortamını geliştirmeye devam edeceğini kaydeden Li, serbest ticaret, adil rekabet ve açık işbirliği gibi piyasa ekonomisini düzenleyen temel normlara ortaklaşa uyum sağlamak için AB ile birlikte çalışmaya istekli olduklarını belirtti. Li, AB'den ekonomik ve ticari meselelerde adalet, kurallara riayet ve şeffaflık ilkelerini gözetmesini, Çinli işletmelere adil davranmasını, ayrıca kısıtlayıcı ekonomik ve ticari politikaları uygularken ihtiyatlı şekilde davranmasını ve ticari çözümleri devreye sokmasını beklediklerini söyledi.

Başbakan, iki tarafı, Çin-AB ilişkilerine yeni bir canlılık kazandırmak amacıyla eğitim, bilim ve teknoloji, kültür ve turizm alanlarında diyalog ve işbirliğini güçlendirmek ve personel etkileşimlerinin yeniden başlatılmasını hızlandırmak için Çin-AB Üst Düzey Halklar Arası Diyalog mekanizmasının bir sonraki toplantısını bir fırsat olarak değerlendirmeye çağırdı. Von der Leyen ise AB'nin Çin'in dışa açılım politikasını sürdürmesini takdir ettiğini ve Çin ile bağları koparmak niyetinde olmadığını belirtti. AB yetkilisi, Çin ile diyalog ve iletişimi güçlendirmeye ve iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğini derinleştirmek ve Dünya Ticaret Örgütü reformunu teşvik etmek, halklar arası etkileşimi güçlendirmek ve AB-Çin ilişkilerinin daha da gelişmesini sağlamak üzere Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay