Güney Amerika'nın en büyük petrol üreticisi olan Brezilya, dünyanın ilk 10 ham petrol üreticisi arasında yer alıyor.

VİYANA, 1 Aralık (Xinhua) -- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Perşembe günü, Brezilya'nın Ocak 2024'te OPEC ülkeleri ve OPEC dışı bazı üretici müttefik ülkelerden oluşan OPEC+ İşbirliği Anlaşması'na katılacağını duyurdu. OPEC'ten yapılan yazılı açıklamada, Brezilya Maden ve Enerji Bakanı Alexandre Silveira de Oliveira'nın Perşembe günü sabah saatlerinde çevrimiçi düzenlenen 36. OPEC+ Bakanlar Toplantısı'na katıldığı belirtildi. Güney Amerika'nın en büyük petrol üreticisi olan Brezilya, dünyanın ilk 10 ham petrol üreticisi arasında yer alıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) genel merkezi görülüyor, 5 Ekim 2022. (Fotoğraf: Wang Zhou/Xinhua)

OPEC'in Ekim ayında yayımlanan "2023 Dünya Petrol Görünümü" raporuna göre, Brezilya halihazırda günde yaklaşık 3,2 milyon varil ham petrol üretiyor ve ülkenin ham petrol üretiminde orta vadede güçlü bir artış bekleniyor. OPEC, Brezilya'nın katılımını Perşembe günkü bakanlar toplantısına kadar açıklamamıştı. 26 Kasım'da yüz yüze yapılması planlanan toplantı daha sonra dört gün ertelenerek çevrimiçi gerçekleştirildi.

Çin AB, ABD, Taiwan bölgesi ve Japonya'dan gelen kimyasallara yönelik anti-damping soruşturması başlattı Çin AB, ABD, Taiwan bölgesi ve Japonya'dan gelen kimyasallara yönelik anti-damping soruşturması başlattı

Analistler, Brezilya'nın OPEC+ grubuna katılmasının, grubun piyasadaki nüfuzunu artırmasını bekliyor. OPEC+ an itibarıyla 13 OPEC üye ülkesi ve 10 OPEC dışı petrol üreticisi dahil olmak üzere dünyanın önde gelen 23 petrol ihraç eden ülkesinden oluşuyor. OPEC internet sitesine göre OPEC+, 2016 yılının sonlarında "küresel petrol piyasasının istikrara kavuşmasını hızlandırmak üzere ortak bir çabayla" başlatıldı.

Editör: Şeymanur Erbay