RİYAD, 15 Mayıs (Xinhua) -- Enerji stratejisi alanında önde gelen bir uzman olan Robin Mills, Biden yönetiminin Çin'in temiz enerji ürünlerine getirdiği büyük vergi artışlarının, ABD'nin karbonsuzlaşma çabalarını ciddi şekilde engelleyebileceğini söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) faaliyet gösteren Qamar Energy şirketinin CEO'su olan Mills, Pazartesi günü yayımlanan makalesinde söz konusu kararın "tamamen siyasi" olduğunu vurgulayarak, Biden'ın mevcut seçim yılında Michigan ve Pennsylvania gibi çekişmeli eyaletlerdeki imalat sanayi istihdamını korumayı amaçladığını kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiliz mevkidaşı Lammy ile görüştü Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiliz mevkidaşı Lammy ile görüştü

Basında çıkan haberlere göre ABD, Salı günü yaptığı açıklamada elektrikli araçlar da dahil olmak üzere Çin'den ithal edilen bir dizi temiz enerji ürününde gümrük vergilerinin artırılacağını duyurmuş, bu çerçevede elektrikli araçlarda gümrük vergileri yüzde 25'ten yüzde 100'e yükselmişti. Güneş panelleri, yarı iletkenler ve kilit öneme sahip diğer yeşil teknolojilere yönelik gümrük vergilerinin de artması bekleniyor.
"The Myth of the Oil Crisis" (Petrol Krizi Masalı) kitabının da yazarı olan Mills, BAE devletine ait The National gazetesinde yayımlanan makalesinde, bu tür bir cezalandırıcı vergi politikasının, "korkulardan" dolayı Çin'in yükselişini baskılamayı amaçladığını belirtti.

Mills, "Böylesi bir cezalandırıcı vergi politikasının sadece Çin'den yapılan ithalatlara uygulanacağını sanmamalıyız. Hindistan, Endonezya, Suudi Arabistan ya da başka bir ülke yeni enerji teknolojisinde Amerikalı şirketler karşısında ciddi birer rakip haline gelirse onlar da ticaret engelleriyle karşı karşıya kalacaktır" dedi. Söz konusu gümrük vergilerinin ABD'deki karbonsuzlaşmayı da yavaşlatacağına dikkat çeken Mills, güneş panelleri, bataryalar, elektrikli araçlar ve diğer yeşil teknolojileri daha pahalı hale getirip ve sübvansiyona hak kazanmalarını zorlaştırmanın iklim hedefleriyle çeliştiğini belirtti.

Mills, "Emisyon azaltımı yavaşlayacaktır. Bu ise Avrupa Birliği'ndeki resmi iklim hedefleriyle ve ABD'li Demokrat Parti'nin hedefleriyle uyuşmamaktadır" dedi. Gümrük vergilerinin artmasının ABD ile Çin arasındaki soğuk barışı daha da donduracağını kaydeden Mills, bunun iklim ve kilit önemdeki diğer meselelerde uluslararası işbirliğine zarar vereceğini kaydetti. Mills, ekonomileri izole etmeye çalışmak yerine Japonya, Güney Kore, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, Hindistan ve Endonezya gibi diğer yapıcı ortakları da kapsayan "olası en geniş ve en açık ağlarda birlikte çalışmak" gerektiğini vurguladı.

Editör: Şeymanur Erbay