SİDNEY, 5 Nisan (Xinhua) -- Avustralya'daki Queensland Üniversitesi (UQ) tarafından yürütülen bir araştırma, astım hastası çocuklarda anksiyete bozukluğu riskinin "önemli ölçüde fazla" olduğu sonucuna ulaştı. Çarşamba günü yayımlanan çalışma, Queensland Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü'nden bilim insanları tarafından yürütüldü. Araştırmacılar, 2004'ten bu yana yaklaşık 20 yıl boyunca 10.000 çocuğun sağlığını ve genel durumunu takip eden verilerden derlenmiş 9.369 raporu inceledi. Çalışmanın başyazarı ve doktora adayı Diana Garcia Sanchez, astım hastası dört yaşındaki çocukların, hasta olmayan akranlarına kıyasla 6 ila 15 yaşları arasında anksiyete bozukluğu gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sanchez, "Ayrıca astım hastası kız çocukların ergenlik çağında erkek çocuklardan daha fazla anksiyete yaşadıkları sonucuna ulaştık" dedi. Bulgular ayrıca, astım tedavisinde kullanılan ilaçların, anksiyetenin ortaya çıkma riskinin önemli ölçüde artmasından sorumlu olmadığını gösterdi. Sanchez, "Astım ilacı almayan çocuklarda, ilaç kullanan akranlarına göre anksiyetenin ortaya çıkma olasılığı yüzde 9 daha fazla" dedi. Sanchez, "Astım ve anksiyete arasındaki bağlantı başka faktörlerle açıklanabiliyor. Sağlık uzmanları ve ebeveynler, çocukların ruh sağlığını düzenli olarak izlemeli ve uygun olduğunda psikolojik destek sağlamalıdır. Bu, anksiyete riski taşıyanları daha erken belirlemeye ve durumun yönetimini iyileştirmeye yardımcı olabilir" diye belirtti. Söz konusu çalışma Pediatric Allergy and Immunology dergisinde yayımlandı. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre 2019'da 455.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan astım, dünya çapında tahminen 262 milyon insanın hayatını etkiliyor. DSÖ'ye göre astım aynı zamanda "çocuklar arasında en yaygın görülen kronik hastalık" konumunda. 

Vietnam'da gıda zehirlenmesi nedeniyle bir çocuk hayatını kaybetti, onlarca çocuk hastaneye kaldırıldı Vietnam'da gıda zehirlenmesi nedeniyle bir çocuk hayatını kaybetti, onlarca çocuk hastaneye kaldırıldı

Editör: Şeymanur Erbay