Bilim insanları: Çin'in uzay istasyonundaki zebra balıklarının durumu iyi Bilim insanları: Çin'in uzay istasyonundaki zebra balıklarının durumu iyi

BEİJİNG, 11 Nisan (Xinhua) -- Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal kalkınması ile bölgedeki insan haklarının korunması konularında elde edilen başarılara ilişkin Beijing'de düzenlenen konferansa 49 ülkeden 70'in üzerinde yabancı diplomat katıldı. Çarşamba günü düzenlenen konferansta konuşma yapan büyükelçiler, Xinjiang hakkında olumlu görüşler dile getirirken bazı büyükelçiler Xinjiang'a yaptıkları ziyarette edindikleri kişisel izlenimleri paylaştı. Büyükelçiler, ülkeleriyle Çin'in Xinjiang bölgesi arasındaki işbirliğini artırmayı istediklerini söyledi. Güney Afrika'nın Çin Büyükelçisi Siyabonga Cyprian Cwele, 2023 yılında Xinjiang'a yaptığı ziyarette yerel halkın konukseverliğine tanıklık ettiğini belirterek bölgedeki uyumlu yaşam ve dini inanç özgürlüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin Çin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Xinjiang bölgesinin hızlı şekilde kalkındığını ve tüm etnik grupların iyi kalkınma haklarından faydalandığını ifade etti.

Suriye'nin Çin Büyükelçisi Mhd Hasanein Khaddam, Xinjiang'ın kalkınma başarısının hayranlık uyandırıcı olduğunu ve bazı Batılı ülkelerin uydurduğu yalanların, Çin'in Xinjiang bölgesinin refah ve başarısını engelleyemeyeceğini vurguladı. Çin'in, Xinjiang'ın yüksek kaliteli kalkınmasına olan bağlılığının güçlü olduğunu kaydeden İran'ın Çin Büyükelçisi Mohsen Bakhtiar, Xinjiang'ın Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nde önemli bir rol oynadığını ve ekonomik kalkınma, altyapı, çevrenin korunması, beşeri bilimler, bilim ve teknoloji konusundaki başarılarının etkileyici olduğunu dile getirdi. Kazakistan'ın Çin Büyükelçisi Shakhrat Nuryshev, geçtiğimiz yıl kurulan Çin (Xinjiang) Pilot Serbest Ticaret Bölgesi'nin, Xinjiang'ın ve komşu ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Pakistan Büyükelçisi Khalil-ur-Rahman Hashmi ise Pakistan ile Çin arasındaki uzun soluklu dostane işbirliğini takdir ettiklerini ve ticaret, yatırım ve halklar arası ve kültürel alışveriş gibi alanlarda Xinjiang ile işbirliğini daha da güçlendirmeyi istediklerini söyledi. 

Editör: Şeymanur Erbay