URUMQİ, 29 Ocak (Xinhua) -- Çin'in kuzeybatısında yer alan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ni ilk kez ziyaret eden Taylandlı gazeteci Supachai Wuthichuwong, lezzetli yerel yemekler ve kültürel çeşitlilikten etkilendiğini söyledi. Wuthichuwong, "Turpan kentindeki taze ve kurutulmuş meyveler şu ana kadar yediğim en lezzetli meyvelerdi. Son derece lezzetli ve tatlılardı" dedi. Taylandlı gazeteci, meyvelerin yanı sıra özellikle bölgenin denizle bağlantısı olmadığı düşünüldüğünde, gelişmekte olan "deniz ürünleri" sektörü karşısında şaşırdığını ifade etti. Xinjiang bölgesi denizden uzak olsa da insanların su ürünleri yetiştiriciliğini geliştirdiğine dikkat çeken Wuthichuwong, halkın taze deniz ürünleri tadabildiğini vurguladı. Buradaki kültür, cazibe noktaları ve yiyecekler Tayland'dakinden farklı olduğu için Xinjiang'a gelmek isteyen pek çok Taylandlı turist olduğunu kaydeden gazeteci, Çin ile Tayland arasında sadece işbirliği projeleri ve ticaret alanında değil, aynı zamanda halklar arası etkileşimlerde de artış olmasını beklediğini söyledi.

Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı

Bu yıl, Çin ile Malezya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümü.  Malezya'daki Sin Chew Daily gazetesinin genel yayın yönetmeni yardımcısı Ho Lee Ping, Xinjiang'daki insansız hasat makineleri ve büyük ölçekli çiftçilik örneklerini görüp çok etkilendiğini vurgulayarak, iki ülke arasında tarım teknolojisi alanında işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu. Bern Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden emekli bir profesör olan İsviçreli yazar Beat Schneider ise Çin'in kalkınmasının giderek hızlanmasıyla birlikte Çin'e olan ilgisinin arttığını belirtti. Kashgar'daki kapsamlı gümrük bölgesini ziyaret eden Schneider, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin üye ülkelerin kalkınması için muazzam fırsatlar getirdiğini kaydetti. 

Editör: Şeymanur Erbay