İSTANBUL, 13 Eylül (Xinhua) -- Kırmızı Kedi Yayınevi'nin yeni yayımladığı bir kitap, Çin'in en büyük kitap etkinliklerinden Beijing Uluslararası Kitap Fuarı'nda büyük ilgi gördü. Haziran ayında gerçekleşen fuarda Kırmızı Kedi, sinolojinin kökenlerine ilişkin geleneksel görüşlere meydan okuyan bir kitap tanıttı. Kırmızı Kedi Yayınevi kurucusu Haluk Hepkon İstanbul'da Xinhua ile yaptığı söyleşide kitabın çıkış fikrinden bahsetti. Hepkon, "Yaklaşık bir yıl önce yazarımız Giray Fidan ile Çin'deki Dünya Sinoloji Merkezi'ni ziyaret ettik.

Orada Fidan bana dünyadaki en eski sinoloji geleneğinin aslında Türklere atfedildiğini anlattı" dedi. Fidan'ın 16. yüzyılda Ali Ekber Hıtayi tarafından Osmanlı himayesinde kaleme alınan "Hıtayname" adlı seyahatnameden bahsettiğini söyleyen Hepkon, Fidan'a bu konuda bir kitap yazması önerisinde bulunmuş. Bunun sonucunda Giray Fidan ve Ayşe Gül Fidan tarafından kaleme alınan "Türkiye'de Sinolojinin Doğuşu - Hıtayname'den Günümüze" adlı kitap Haziran ayında fuarda tanıtıldı.

Çin'de sonbahar hasadı sürüyor Çin'de sonbahar hasadı sürüyor

Böylece ilk kez bir Türk yayıncı, eserinin lansmanını Beijing Kitap Fuarı'nda yapmış oldu. Kırmızı Kedi'nin Çince Kitaplar Bölümü Başkanı Kamil Erdoğdu, "Bundan önce Çin edebiyatından çevrilen eserler ikinci dilden çevrildi, Türkçe üçüncü dil olarak geldi. Şimdi biz bunu değiştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü Çin'in sadece ekonomiyle, siyasetle konuşulan değil, edebiyatıyla da, kültürüyle de konuşulması gereken bir ülke olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Erdoğdu ayrıca, Türkiye'nin Doğu edebiyatı, sanatı ve sinemasıyla ilişkisinde tarihsel bir boşluk olduğuna dikkat çekerek daha doğrudan bir bağlantıya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yayınevinin Beijing'de yaşayan yazarlarla işbirliği içinde yılda iki kez yayımlanacak bir edebiyat dergisi çıkarmayı planladığını belirten Erdoğdu, projenin şu anda geliştirme aşamasında olduğunu ve ayrıntıların yakında açıklanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: rss