Çin ada eyaleti Hainan'ın başkenti Haikou'daki bulunan "Romantik Türkiye"  adlı Türk restoranı, geleneksel Osmanlı tarzı dekorları sayesinde restorana gelen misafirlere sürükleyici bir Türk deneyimi yaşatıyor.

Döner, pide ve tatlıların yanı sıra Türk çayı ve kahvesi de dahil olmak üzere çeşitli geleneksel Türk yemekleri sunan restoranın sahibi Mehmet Arif Fırat, "Türk renklerinden, tasarımlarından ve aydınlatmasından başlayarak, müşterilerin restorana girdiklerinde Türk atmosferi yaratmaya çalışıyoruz" dedi. 

pexels-ayşenur-11434739

Çoğu malzemenin doğrudan Türkiye'den geldiğini belirten Fırat, bunun restoranın özgünlüğünü sağladığını ifade etti.

Yedi yıldır eşinin memleketi Hainan'da yaşayan Mehmet Arif Fırat, otantik memleket yemeklerine olan özlemi ve çocuklarına Türk kültürünü aşılama arzusu ile 2020'den bu yana restoranın işletmesini sürdürüyor. Fırat, eşinin işlettiği küçük bir kafede kebap makinesiyle başlayan işin, şimdi hem yerli hem de yabancıların ilgisini çeken hareketli bir restorana dönüştüğünü söyledi. 

İlk amacının kendi isteklerini tatmin etmek olsa da, daha önemli misyonunun Türk kültürünü Çin halkına tanıtmak olduğunu ifade eden restoran sahibi Fırat, "Hainan'da insanlar Türk kültürü hakkında pek bir şey bilmiyor, ben de bu restoranı açıp bunu Çinlilere tanıtmak istedim. Türkiye romantik bir ülke" dedi.  

pexels-光曦-刘-4242790

Hainan Serbest Ticaret Limanı'nın son yıllarda gelişmesiyle birlikte tropik adada restoran işlerinde patlama yaşandı. Bu sayede de Mehmet Arif Fırat, Hainan'ın popüler turizm merkezi Sanya'da "Romantik Türkiye" şubesi açtı. 

"Crocodile" Doğu Çin'in Jiangsu'sunda ilk kez sahneye çıkıyor "Crocodile" Doğu Çin'in Jiangsu'sunda ilk kez sahneye çıkıyor

Hainan Serbest Ticaret Limanı'nın geleceğine ilişkin iyimserliğini ifade eden Fırat, "Sanya da tıpkı memleketim Antalya gibi küçük ama şirin bir şehir. Bu gelişme Hainan'a daha fazla uluslararası turist ve işletme getirecek ve böylece restoran işine fayda sağlayacak. Her şey yolunda giderse Guangzhou, Şanghay, Pekin gibi büyük şehirlerde daha fazla Türk restoranı açmayı planlıyorum" dedi. 

Editör: Mustafa Karslı