SHANGHAİ, 3 Ocak (Xinhua) -- ABD'li otomobil üreticisi Tesla'nın ABD dışındaki ilk giga fabrikası olan Shanghai fabrikası, 2023 yılında 947.000 araç teslim etti. Şirket tarafından Çarşamba günü açıklanan 2023 yılı üretim ve teslim raporunda, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 33 artışa işaret ettiği duyuruldu. Tesla, geçen yıl dünya çapında teslim edilen 1,8 milyonu aşkın elektrikli aracın yarısından fazlasının Shanghai fabrikasında üretildiğini açıkladı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin özel temsilcisi İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılacak

40 saniyeden kısa sürede bir otomobil üretebilen şirketin Shanghai fabrikasında kullanılan otomobil bileşenlerinin yerelleşme oranı yüzde 95'i aştı. Tesla'nın Shanghai Giga Fabrikası 2023 yılında Çin pazarına 600.000'den fazla elektrikli araç teslim etti. Shanghai fabrikası Tesla'nın küresel anlamda ana ihracat merkezi haline geldi. "Çin son yıllarda dışa açılma seviyesini sürekli artırırken Tesla buna hem tanık oluyor hem de bundan istifade ediyor" diyen Tesla Başkan Yardımcısı Tao Lin, Çin'in dışa açılma politikasının, gelişmiş kalkınma konseptlerinin ve iyi iş ortamının işletmeler için devasa fırsatlar yarattığını ve Tesla'nın gelişiminde Çin piyasasının "gerekli" olduğunu sözlerine ekledi. Tesla, son yıllarda Shanghai kentindeki yatırımlarını hızlandırıyor. Şirket, 2023 Aralık ayı sonlarında yılda 10.000 adet Megapack batarya üretme kapasitesine sahip yeni mega fabrika projesini resmen başlattığını duyurmuştu. Bu yılın birinci çeyreğinde yeni projenin temelinin atılması ve dördüncü çeyreğinde de üretimin başlaması planlanıyor.

Editör: Şeymanur Erbay