OPEC-Çin Enerji Diyaloğu 7. üst düzey toplantısının katılımcıları, OPEC ve Çin arasındaki işbirliğinde kaydedilen ilerlemeden övgüyle söz ederek "ileriye dönük olarak işbirliğini geliştirmeye yönelik kesin kararlılıklarını" dile getirdi.

VİYANA, 21 Mart (Xinhua) -- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Heysem el-Gays, örgütün enerji alanında Çin ile "birbirine bağlılığını" vurgularken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle enerji işbirliğinin daha da geliştirilmesi çağrısında bulundu. El-Gays Salı günü Viyana'da düzenlenen OPEC-Çin Enerji Diyaloğu 7. üst düzey toplantısında yaptığı açıklamada, OPEC ve üye ülkelerin "enerji alanında ilişkilerin gücünü ön plana çıkaran birbirine bağlılık sayesinde, Çin'in artan enerji talebini karşılamak için ihtiyaç duyduğu uygun fiyatlı enerjiyi tedarik etmeyi sürdüreceğini" söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) genel merkezi, 5 Eylül 2022. (Fotoğraf: Wang Zhou/Xinhua)

OPEC'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda uzmanlar piyasa görünümleri ve enerji dönüşümü konularında görüş alışverişinde bulundu. OPEC-Çin Enerji Diyaloğu çerçevesinde OPEC ile Çin arasındaki işbirliğinde kaydedilen ilerlemeden övgüyle söz eden uzmanlar, "teknik ve araştırma düzeyleri de dahil olmak üzere ileriye dönük olarak işbirliğini geliştirmeye yönelik kesin kararlılıklarını" dile getirdi.

OPEC-Çin Enerji Diyaloğu'nun önemine dikkat çeken el-Gays, diyaloğun "üreticilerin, tüketicilerin ve küresel ekonominin çıkarları doğrultusunda petrol piyasasının istikrarına" katkıda bulunduğunu ve "gelecekte herkes için sürdürülebilir enerjiye doğru gelişimde karşılaşılan zorlukların aşılmasına" yardımcı olduğunu ifade etti.

Çin'in karbondioksit yakalama tesisi güvenilirlik testini geçti Çin'in karbondioksit yakalama tesisi güvenilirlik testini geçti

Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan Merkezi İş Bölgesi'nde bir benzin istasyonunun yanından geçen insanlar, 29 Haziran 2023. (Fotoğraf: John Okoyo/Xinhua)

El-Gays ve Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua toplantıya eş başkanlık etti. OPEC-Çin Enerji Diyaloğu'nun bir sonraki üst düzey toplantısı önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek.

Editör: Şeymanur Erbay