Teknoloji, dijital anlamda hayatın neredeyse her yönünü değiştiriyor. Somut olmayan kültürel miras teknikleri, dijital teknolojinin yardımıyla sadece yeniden doğmakla kalmıyor, aynı zamanda yepyeni bir şekilde hayata dönüyor. 

Pekin Operası'nın klasik filmleri Pekin'de gösterime girecek Pekin Operası'nın klasik filmleri Pekin'de gösterime girecek

Çin’deki Hefei Kültür Merkezi Somut Olmayan Kültürel Miras Ofisi Direktörü Wang Jinyu, "35 somut olmayan kültürel miras projesine odaklanarak, her somut olmayan kültürel miras projesinin en azından üç boyutlu modeli ve ilgili grafik ve metin verilerini görselleştirmesini sağlamak için dijital dönüşüm gerçekleştirdik" dedi.  

20240412057A5Efdc9A54A1593E650975C109864 Xxjpbe E007096 20240412 C B M F N0 A004

İzleyiciler, VR gözlükleri ve AR teknolojisi sayesinde somut olmayan kültürel miras tekniklerinin neredeyse her detayını deneyimleyebiliyor. 

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İleri Teknoloji Enstitüsü Dijital İletişim Lideri Li Hao, "AR ile etkileşim sayesinde kullanıcılar somut olmayan kültürel mirasın arkasındaki hikayeyi daha iyi anlayabilirler" dedi. 

Wang, "AR Luzhou Somut Olmayan Kültürel Miras Uygulamasını ve bir dizi uygulamayı oluşturduk. Dahası, turistlerin somut olmayan kültürel miras tekniklerinin getirdiği kültürel çekiciliği sürükleyici bir yaklaşımla deneyimlemelerini sağlamak için bir dizi sürükleyici etkileşimli proje başlattık” şeklinde konuştu.  

Dijital teknoloji, somut olmayan kültürel miras tekniklerinin ömrünün devamını sağlıyor ve somut olmayan kültürel miras tekniklerinin yeniden doğuşuna tanık oluyoruz. 

Editör: Mustafa Karslı