The Hill, bu zamana kadar Covid-19 geçirmek ya da aşı olmanın regl döngüleri üzerindeki etkilerini ele alan araştırmalardan bir derleme hazırladı.

Bazı araştırmalar Covid aşısı olan kişilerde reglin normalden bir gün gibi sürelerde uzayabileceğini gösterdi. ABD’de incelenen yaklaşık 4 bin kadında ilk doz Covid aşısından sonra menstrüel döngü uzunluğunun 0.7 gün, ikinci dozdan sonra 0.9 gün arttığı belirtildi. Britanya’da 20 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada ise benzer bir sonuç görüldü.

ABD ve Kanada’daki uzun dönem sonuçlarını inceleyen bir araştırma, aşılardan sonra döngüsü uzayan kişilerin çoğunlukla normal döngüsü kısa ya da düzensiz olan kişiler olduğunu gösterdi.

Araştırmalarda çoğu insanın menstrüel döngüsünün bir ya da iki döngü sonra normale döndüğü belirtildi.

‘COVİD AŞISI REGL SEMPTOMLARINI DA ETKİLEYEBİLİYOR’

Başka araştırmalar, aşı olan kadınlarda başka adet döngüsü semptomları görülebildiğini gösterdi. Influenza and Other Respitory Viruses dergisinde yayımlanan araştırma, altı Arap ülkesindeki yaklaşık 5 bin kadının Covid aşısından sonra ağrı, mide bulantısı, pelvik ağrı gibi semptomları daha sık yaşadığını gösterdi. Aşı olan kadınlarda daha ağır kanama olduğu bulgusu da tespit edildi.

Araştırmacılar, bu bulguların doğrulanması için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Araştırmalar, adet döngüsü uzunluğundaki değişikliklerin, bağışıklık sisteminin seks hormonlarını nasıl etkileyebileceğinden kaynaklanabileceğini düşündürürken Covid-19 aşısına verilen inflamatuar yanıtların ayrıca yumurtalıkları ve rahmi de etkileyebileceği aktarıldı.

İnovasyon odaklı Çin şehri yabancı vlogger'ları büyüledi İnovasyon odaklı Çin şehri yabancı vlogger'ları büyüledi

Bununla birlikte, adet döngüleri ve semptomlar üzerindeki görünür etkinin ötesinde, Covid-19 aşılarının doğurganlığı ve üreme sağlığını etkileyip etkilemediği hala belirsiz. İlk çalışmalar, aşının doğurganlığı etkilemediğini gösteriyor.