WASHINGTON, 31 Ocak (Xinhua) -- Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, eğitim alanındaki etkileşimlerin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunarak, ABD'nin bazı Çinli öğrencilere ülkeye giriş hakkı vermemesine karşı çıktı. Pazar gecesi ABD'nin başkenti Washington D.C.'deki Çin Büyükelçiliği'nde düzenlenen, Çin ile ABD arasında öğrenci değişimlerinin başlamasının 45. yıldönümünün kutlandığı ve Çin ve Amerikan gençleri için Bahar Bayramı Galası'nın gerçekleştirildiği etkinlikte konuşan Xie, "Düşünce dinamizmi kaynağını karşılıklı öğrenmeden alır ve etkileşim olmaksızın bilimsel ilerleme mümkün olamaz" dedi. Son birkaç aydır öğrenciler de dahil olmak üzere ABD'ye ulaşan onlarca Çinlinin ülkeye girişinin her ay reddedildiğini kaydeden Xie, "Bu kişilerin geçerli vizeleri var, suç kayıtları yok ve başka bir yere seyahat ettikten yahut Çin'de aileleriyle görüştükten sonra ABD'ye okula geri dönüyorlar.

Çin'in karbondioksit yakalama tesisi güvenilirlik testini geçti Çin'in karbondioksit yakalama tesisi güvenilirlik testini geçti

Fakat havalimanına indiklerinde onları bekleyen şey, yetkililerin onları 8 saat boyunca sorgulaması, anne ve babalarıyla görüşmekten men etmesi, kendilerine yersiz suçlamalar yöneltmesi ve hatta onları ülkeden zorla çıkarıp ülkeye girişlerini yasaklaması oluyor" diye konuştu. Büyükelçi, "Bu hiçbir surette kabul edilemez. Çin tarafı buna kesinlikle karşı çıktığını vakit kaybetmeden ABD tarafına iletti" ifadelerini kullandı. Geçmişte Çin ile ABD arasındaki öğrenci değişimlerinde kaydedilen gelişme ve başarıları hatırlatan Xie, "Son 45 yılda eğitim işbirliği, iki halkın birbirine verdiği desteğin canlı bir örneği ve halklar arası etkileşimlerin en verimli alanlarından biri oldu. Bu aynı zamanda ikili ilişkilerin genelinin istikrarlı gelişimi için de sağlam bir temel oluşturdu" dedi. Xie, "Son yıllarda birtakım olumsuzluklar baş gösterse de iki halkın karşılıklı anlama ve öğrenme arzusu durdurulamaz. Çin ile ABD arasındaki eğitim işbirliğini destekleyenler de her zaman var olmuştur" ifadelerini kullandı. 

Editör: Şeymanur Erbay