WASHİNGTON, 19 Ocak (Xinhua) -- Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, ABD ve Çin'in tarihe, halklara ve dünyaya karşı sorumluluklarını yerine getirmesi ve ilişkilerinde daha parlak bir geleceğin kapılarını aralaması gerektiğini söyledi. Xie, Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü ve 2024 Çin Yeni Yılı kutlamaları münasebetiyle Salı günü Çin Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyonda söz konusu açıklamayı yaptı. Büyükelçi, Çin-ABD ilişkilerinin son 45 yılda inişli çıkışlı bir ortamda ilerlemeye devam ederek her iki ülkeye ve dünyaya fayda sağladığını ifade etti. "Birbirine sırt dönme" yaklaşımının iki ülke için bir seçenek olmadığını tarihin kanıtladığını belirten Xie, bir tarafın diğerini şekillendirmeye çalışmasının gerçekçi olmadığını, çatışma ve cepheleşmenin ise her iki taraf için de katlanılmaz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Xie, tarihe karşı sorumluluk duygusuyla hareket etmenin, geçmişten ders almanın ve Çin-ABD ilişkilerinin doğru yönde ilerlemesini sağlamanın önemine vurgu yaptı. Büyükelçi, iki ülke lideri arasında varılan önemli ortak anlayışı hayata geçirmenin, San Francisco'da ortaya konulan vizyonu gerçeğe dönüştürmenin ve Çin-ABD ilişkilerinin sağlam, istikrarlı ve sürdürülebilir gelişimini somut eylemlerle desteklemenin en önemli öncelik olduğunu belirtti. Xie, iki ülkenin de tarihten dersler çıkarması, ayrıca yeni bir "Soğuk Savaşa", McCarthycilik akımının yeniden canlanmasına ve Oppenheimer dönemi trajedisinin tekrarlanmasına karşı teyakkuzda olması gerektiğine işaret etti. Halklara karşı sorumluluk duygusuyla hareket etmenin ve onlara somut faydalar sağlayacak daha fazla şey yapmanın önemli olduğunu belirten Xie, iki ülkeyi de uçuşlar, vize politikaları ve sınır girişlerinde halklar arası etkileşimin önündeki engelleri kaldırmaya devam etmeye çağırdı. Bir diğer önemli konunun ise dünya için sorumluluk duygusuyla hareket etmek ve daha fazla istikrar ve kesinlik sağlamak olduğuna dikkat çeken Xie, Filistin-İsrail çatışması ve Ukrayna krizi gibi sıcak gündemlerin yanı sıra iklim değişikliği ve yapay zeka gibi küresel zorluklar konusunda da iletişim ve koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Rapor: Rusya'da tescilli 1,86 milyon Çin markalı otomobil var Rapor: Rusya'da tescilli 1,86 milyon Çin markalı otomobil var

ABD'nin Doğu Asya ve Pasifik işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink ise resepsiyonda, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, 1979'dan bu yana ABD-Çin ilişkilerinin dünyadaki en önemli ilişkilerden biri haline geldiğine ilişkin mesajını iletti. Blinken mesajında, iki ülkenin geçen yıl üst düzey diplomasi ve açık iletişim kanallarını yeniden tesis etmek, yanlış değerlendirme ve yanlış algılama risklerini azaltmak, ayrıca iki ülke halklarının yanı sıra dünya halkları için önem taşıyan somut meselelerde ilerleme kaydetmek amacıyla büyük çabalar sarf ettiğini belirtti. Kritenbrink ise iki halka ve dünya halklarına fayda sağlamak üzere ABD-Çin ilişkilerini sorumlulukla yönetme taahhüdünü yenilemek, üst düzey temasları sürdürmek ve iki lider arasında Kaliforniya'nın Woodside kasabasındaki zirvede atılan temelin hayata geçirilmesi ve ilerletilmesi için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Editör: Şeymanur Erbay