"Çin'in Qin ve Han Hanedanlıkları Efsanesi" başlıklı sergide, Çin'deki dokuz müze ve kurumdan getirilen ve aralarında yedi savaşçı ile bir atın da bulunduğu 120 orijinal parçadan oluşan bir seçki gösterildi.

MADRİD, 30 Ocak (Xinhua) --  İspanya'da bulunan Alicante Arkeoloji Müzesi, Çin'in Xi'an kentinden getirilen ve 10 ay süreyle çok duyulu bir sergide gösterilen dünyaca ünlü Terracotta Savaşçılarına bu hafta sonu veda etti. "Çin'in Qin ve Han Hanedanlıkları Efsanesi" başlıklı sergi 28 Mart 2023'te açılmıştı. Sergide, Çin'deki dokuz müze ve kurumdan getirilen ve aralarında yedi savaşçı ile bir atın da bulunduğu 120 orijinal parçadan oluşan bir seçki gösterildi. İspanyol arkeolog ve araştırmacı Marcos Martinon-Torres, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Terracotta Savaşçıları ve arkeolojik mirası dünya çapında kültür elçileridir" dedi.

Terracotta Savaşçıları sergisiİspanya'nın Alicante kentinde Çin'in ünlü Terracotta Savaşçıları sergisini ziyaret eden insanlar, 28 Mart 2023. (Fotoğraf: Meng Dingbo/Xinhua) Serginin küratörü olan Cambridge Üniversitesi profesörü Martinon-Torres, serginin lojistik çerçevesinin zorluklarından bahsetti. 2006'dan bu yana Xi'an kentindeki arkeologlar ve araştırmacılarla birlikte çalışan araştırmacı, "Bu bir arkeoloji ve tarih sergisi ama aynı zamanda bir teknoloji ve bilim sergisi" dedi. Müze, sergiyi yaklaşık 280.000 kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. "Sadece nicelik değil, serginin insanlarda bıraktığı izlenim de önemli" diyen Martinon-Torres, "özellikle de deniz ve güneş arayışındaki turistlerden akademisyenlere ve çocuklara kadar geniş bir yelpazedeki insan çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda" sergiye verilen tepkinin "çok coşkulu ve çok olumlu" olduğunu sözlerine ekledi. Sergi küratörü, Çin ile bilgi alışverişinin teşvik edilmeye devam edeceğine dair umudunu dile getirdi.

Terracotta Savaşçıları sergisini ziyaret eden insanlarİspanya'nın Alicante kentinde Çin'in ünlü Terracotta Savaşçıları sergisini ziyaret eden insanlar, 28 Mart 2023. (Fotoğraf: Meng Dingbo/Xinhua)

Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı

Editör: Şeymanur Erbay