BEİJİNG, 27 Nisan (Xinhua) -- Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, Çin'in önde gelen sanayi şirketlerinin karları bu yılın ilk çeyreğinde gerileme göstermiş olsa da iyileşmekte olan taleple birlikte toparlanma işaretleri görülüyor. Perşembe günü verileri açıklayan NBS, yıllık ana ticari gelirleri en az 20 milyon yuan (yaklaşık 2,9 milyon ABD doları) olan sanayi şirketlerinin birleşik karlarının söz konusu dönemde bir önceki yıla göre yüzde 21,4 düşüşle yaklaşık 1,52 trilyon yuan olarak kaydedildiğini bildirdi.

NBS istatistikçisi Sun Xiao, sadece Mart ayında önde gelen sanayi şirketlerinin karlarının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2'lik düşüş sergilediğini, bunun, ilk iki aya kıyasla yüzde 3,7'lik daralmaya işaret ettiğini söyledi. Önde gelen sanayi firmalarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 artış kaydeden birleşik gelirleri, piyasa talebinin toparlanmasıyla beraber, Ocak'tan Şubat'a kaydedilen yüzde 1,3'lük düşüş eğilimini tersine çevirdi.
Ekipman imalat sektöründe Mart'ta gelirler açısından bir önceki yıla göre yüzde 5,4'lük artış görülürken karlar yüzde 7 düşüşle ilk iki aya göre 19,1 yüzde puan daralma sergiledi.

Üretim ve satışlardaki artışların etkisiyle, otomobil üreten firmaların karları Ocak-Şubat dönemindeki yüzde 41,7'lik düşüşün tam aksine, Mart'ta yüzde 9,1 yükseldi. Elektrik üretim ve tedarik sektörü, Mart ayında ekonomik toparlanmanın körüklediği artan taleple bir önceki yıla göre yüzde 41,9'luk kar artışı bildirdi. Tüketimin hareketlenmesi, tüketim ürünü üreten firmaların daha iyi karlar elde etmesini sağladı. Alkollü içki, meşrubat ve rafine çay üreticilerinin karları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,9 arttı. Sun, sanayi karlarının toparlanmasını hızlandırmak amacıyla piyasa talebinin genişletilmesi, güvenin artırılması ve işletmelerin gelecek hakkında pozitif yaklaşımda bulunmaya sevk edilmesi çağrısında bulundu.

Çin: ABD, Çin ile Avrupa'nın arasını açmaya çalışmaktan vazgeçmeli Çin: ABD, Çin ile Avrupa'nın arasını açmaya çalışmaktan vazgeçmeli

Editör: Şeymanur Erbay