Çin'de "Cun Chao" diye bilinen Köy Süper Ligi, denizaşırı ülkelerden profesyonel ve amatör futbolcuların dikkatini çekti ve Çin ile dünya arasında bir futbol köprüsü kurdu.

GUİYANG, 6 Haziran (Xinhua) -- İtalyan futbol efsanesi Fabio Cannavaro, Uluslararası Çocuk Günü'nde, Çin'in Köy Süper Ligi'ni ziyaret etti ve yerel halkın futbola olan tutkusu ile coşkusundan etkilendi. "Cun Chao" diye de bilinen lig, 2023 yılında Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Rongjiang ilçesinde başlatıldı ve popülerliği, gerçekçi doğası ve festival atmosferiyle kısa sürede Çin ve dünya genelinde beğeni topladı.

Brezilyalı eski futbol yıldızı Kaka da Mayıs ayı sonunda ligi ziyaret etti ve Rongjiang'da Çinli futbol tutkunlarıyla dostluk maçı yaptı. Kaka, "Buraya gelmek, insanlardan ilgi ve sevgi görmek ve onlarla keyifli zaman geçirmek harika bir deneyimdi" dedi.

YILDIZLAR GEÇİDİ

Köy Süper Ligi popülerlik kazandıkça, Rongjiang 2023'ten bu yana milyonlarca turiste ve futbol meraklısına ev sahipliği yaptı. Ancak küçük dağlık ilçe ilk kez uluslararası futbolun süper starlarını ağırladı.Kaka'nın gelişinden önce stadyum hafta içi olmasına rağmen turistlerle doldu taştı. Brezilyalı yıldız oyuncu tünelden gülümseyerek çıktığında yerel taraftarlar ve seyirciler sporcuyu tezahüratla selamladı.

Brezilyalı eski futbolcu Kaka (ortada), Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Rongjiang ilçesinde oynanan Köy Süper Ligi futbol maçının devre arasında yerel oyuncularla selamlaşıyor, 27 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Liu Xu/Xinhua)

Kaka, Rongjiang'da kaldığı süre boyunca ilçedeki ilkokullardan öğrencilerin yer aldığı maçı izledi. "Brezilya'da sahilde, arkadaşlarımızla futbol oynayarak büyüdük, bu yüzden futbol kültürümüzün bir parçası. Burada gördüklerim de tamamen aynı" diyen Kaka, futbolu genç nesle tanıtmanın önemli olduğunu belirterek; Rongjiang'da futbol oynayan ve hayallerinin peşinden koşmaya çalışan kız çocuklarını görmenin gerçekten güzel olduğunu ifade etti.

Kaka, "Futbola duyulan sevginin gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum ve o kızların futbolu sevdiğini gördüm. Benim için genç nesle futbol oynama konusunda ilham vermek ve hayallerine ulaşmalarına yardımcı olmak için Çin'e gelip elçi olmak harika bir deneyim" dedi.

Kaka (ortada), Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Rongjiang ilçesinde düzenlenen Köy Süper Ligi futbol maçında yerel oyuncularla mücadele ediyor, 27 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Yang Wenbin/Xinhua)

Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi

Köy Süper Ligi oyuncusu ve Kaka'nın büyük hayranı Dong Yongheng, geçen yıl birçok yıldızın Cun Chao'yu ziyaret etmesine rağmen, Kaka'yı memleketinde görmekten ayrı bir heyecan duyduğunu söyledi. Dong, Kaka'nın ziyaretinin ligin marka etkisini artıracağı ve kırsal futbol etkinliğine daha fazla ilgi çekeceği görüşünde.

KÜRESEL PLATFORM

Kuruluşundan bu yana sosyal çevresini genişleten Cun Chao, Fransız genç takımı ve Liberya Federasyonu Futbol takımı gibi yabancı futbol takımlarının dikkatini çekerek yerel takımlarla dostluk maçları yaptı. Afrika'dan Liberya Toplum Futbol Takımı ile Çin'den Liaoning Donggang Futbol Takımı arasında Mayıs ayı başında Köy Süper Ligi'ne ait futbol sahasında dostluk maçı düzenlendi.

Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Rongjiang ilçesinde dostluk maçı başlamadan önce sıraya giren Liberyalı futbolcular, 1 Mayıs 2024. (Fotoğraf Wang Bingzhen/Xinhua)

Afrika Köy Süper Ligi'nin ilk turnuvasının finali de Mayıs ayında Benin'in Parakou kentinde başladı. Köylüler maçları izlemek için kente çocuklarıyla birlikte motosikletlerle geldi. Afrika Köy Süper Ligi'nin kurucusu ve Benin'deki Çin teknik ekibinin başkanı Shou Xiaoyong, "En iyi köy oyuncularını yerel takımlarla rekabet etmeleri için ilerde Köy Süper Ligi'nin doğduğu yer olan Guizhou'ya gönderebiliriz" dedi. Organizatörlere göre Cun Chao, 2024 yılının ikinci yarısında Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne dahil olan ülkelerin futbol takımlarıyla dostluk maçlarına ev sahipliği yapacak.

Editör: Şeymanur Erbay