BEİJİNG, 4 Haziran (Xinhua) -- Çin'in Chang'e-6 keşif aracının kalkış aracı, Ay'ın uzak tarafından toplanan örneklerle Salı günü sabah saatlerinde Ay yüzeyinden havalandı. Bu görev, insanlığın Ay keşfi tarihinde benzeri görülmemiş bir başarıyı temsil ediyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), kalkış aracının Ay çevresinde önceden belirlenmiş yörüngeye girdiğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

Tıpkı kendisinden önceki Chang'e-5 gibi bir yörünge aracı, bir iniş aracı, bir kalkış aracı ve bir dönüş aracından oluşan Chang'e-6 uzay aracı 3 Mayıs'ta fırlatılmıştı. İniş-kalkış aracı kombinasyonu 2 Haziran'da Güney Kutbu-Aitken Havzası'nda belirlenen iniş alanına indi. CNSA, uzay aracının planlandığı üzere akıllı ve hızlı örnekleme çalışmasını tamamladığını ve örneklerin kalkış aracının içindeki bir kaba yerleştirildiğini belirtti.

Ay örneklerini toplamak için iki yöntem kullanan uzay aracı, yüzeyin altındaki örnekleri bir sonda yardımıyla, yüzeydeki örnekleriyse bir robot kol yardımıyla aldı. Uzay aracı otomatik şekilde farklı bölgelerden muhtelif örnekler topladı. CNSA, iniş aracında bulunan iniş kamerası, panoramik kamera, Ay toprağı yapı tespit cihazı ve Ay minerali spektrum analiz cihazı gibi çok sayıda araştırma cihazının başarılı şekilde çalıştığını ve bilimsel keşfin planlandığı gibi yürütüldüğünü kaydetti. Numune işlemleri tamamlandıktan sonra iniş aracının taşıdığı Çin ulusal bayrağı Ay'ın uzak tarafında ilk kez açıldı.

Editör: Şeymanur Erbay