Pazartesi günü arkeologların katıldığı bir toplantıda açıklanan barajın keşfi, Çin'in en uzun su yolu olan Yangtze Nehri'nin ortasındaki medeniyetin beşiğine ışık tutan en son buluntular arasında yer alıyor.

Xiongjialing Barajı, orta Çin'in Hubei Eyaletindeki Jingmen şehrinde bulunan Qujialing kalıntıları alanının bir parçası olarak görülüyor.

Pekin Operası'nın klasik filmleri Pekin'de gösterime girecek Pekin Operası'nın klasik filmleri Pekin'de gösterime girecek

Hubei Eyaleti Kültürel Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü'nden Tao Yang, başlangıçta yaklaşık 5.100 yıl önce Qingmudang Nehri'nin bir kolu üzerinde inşa edildiğini ve daha sonra hem yükseklik hem de genişlik olarak genişletildiğini söyledi.

Yüksekliği 2 metre, uzunluğu ise 180 metre olan mevcut barajın doğusunda bir rezervuar, batısında ise 8,5 hektarlık bir sulama alanı bulunuyor. Tao, ikincisinin tarih öncesi bir çeltik tarlasına ev sahipliği yaptığı tespit ettiklerini ifade etti.

Rezervuarın kuzey tarafında taşkın mevsimlerinde fazla suyun boşaltılmasına olanak sağlayan bir dolusavak bulunuyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı He Nu, tasarımın, bölgedeki eski insanların kendilerini sadece sellere karşı savunmak için önlemler almak yerine, arazi şekline göre su kullanmayı öğrendiklerini gösterdiğini söyledi.

Editör: Mustafa Karslı