Çin'in uluslararası demiryolu-denizyolu tren hizmeti 2024'te 300.000 konteyner taşıdı Çin'in uluslararası demiryolu-denizyolu tren hizmeti 2024'te 300.000 konteyner taşıdı

BEİJİNG, 18 Ocak (Xinhua) -- Çin'deki Saray Müzesi, eski uygarlıkların kültürel hazinelerini sergileyerek İpek Yolu'nun hikayesini anlatıyor. An itibarıyla müzede sergilenmekte olan İran ve Suudi Arabistan'dan 400'ü aşkın değerli kültürel eser, iki ülkenin zengin kültürel mirası ve sanatsal güzelliklerini Çinli sanatseverlerle buluştururken, medeniyetler arasında etkileşim ve karşılıklı öğrenmeyi de teşvik ediyor. Saray Müzesi, İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı ve İran Ulusal Müzesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Antik İran'ın İhtişamı" temalı sergi Cuma günü ziyarete açıldı. Mimari, heykel, seramik, cam, metal, kaligrafi ve resim dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki kültürel kalıntılardan oluşan toplam 216 parça, etkileşim ve karşılıklı öğrenme yoluyla eski İran sanatının cazibesini ve eski İran medeniyetinin bıraktığı görkemli maddi ve kültürel mirası sergiliyor. Öte yandan Saray Müzesi'nde Cumartesi günü, Fransız El-Ula Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle El-Ula Kraliyet Komisyonu ve Saray Müzesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "El-Ula, Arabistan Harikası" adlı bir sergi daha açıldı.

Sergideki 230'dan fazla değerli kültürel kalıntı, Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında yer alan, tarihte antik İpek Yolu üzerinde bir merkez ve Arap Yarımadası'ndaki deve kervanları için önemli bir durak olan El-Ula kentinin zengin tarihini ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor. 1925 yılında kurulan Saray Müzesi, Çin'de Ming ve Qing hanedanlarının imparatorluk sarayları ve koleksiyonları temel alınarak inşa edilen en büyük antik kültür ve sanat müzesi olma özelliğini taşıyor. Saray Müzesi, 2019 yılından bu yana İran ve Suudi Arabistan'ın kültür departmanları ve kurumlarıyla etkileşim ve işbirliği içinde, antik İpek Yolu üzerindeki önemli medeniyetleri kültürel kalıntılar yoluyla birbirine bağlamak için sergiler düzenliyor. Saray Müzesi Müdürü Wang Xudong, "Yerli ve yabancı müzeler ve diğer kurumlarla birlikte çalışarak çeşitli ülkelerin uzun tarih ve kültürlerini sergilemek üzere daha fazla kültürel kalıntı sergisi düzenlemeyi, böylece farklı medeniyetler arasında karşılıklı anlayışı geliştirip ve etkileşimleri teşvik etmeyi umuyoruz" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay