BEİJİNG, 6 Aralık (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Salı günü İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Wang, Cameron'un talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olan Çin ve İngiltere'nin, uluslararası barış ve istikrarın korunmasında önemli sorumluluklar taşıdığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

Wang, ikili ilişkilerin istikrarlı ve sağlam şekilde gelişmesinin yalnızca iki halkın temel ve uzun vadeli çıkarlarına hizmet etmekle kalmayıp, aynı zamanda dünyada barış ve refahın teşvik edilmesi açısından stratejik ve küresel önem taşıdığını vurguladı. Çin ve İngiltere'nin birbirlerine kalkınma fırsatları sunduğunu belirten Wang, İngiltere'nin Çin'e dair doğru bir anlayış geliştirmesi ve ikili ilişkilerin gelişiminin genel doğrultusunu kavraması temennisinde bulundu. Çin'in barışçıl kalkınmaya kararlılıkla bağlı olduğuna ve dış politikasında süreklilik ve istikrarı koruduğuna işaret eden Wang, Çin'in çok taraflılığı savunduğunu ve tek taraflı zorbalığa karşı çıktığını, serbest ticareti desteklediğini ve korumacılığı reddettiğini vurguladı.
Çin'in kalkınmasının dünya barışı için büyüyen bir güç ve uluslararası toplumun istikrarı için güçlendirici bir faktör olduğunu kaydeden Wang, sürekli değişen uluslararası durum ve ortaya çıkan küresel zorluklar karşısında Çin ve İngiltere'nin iletişim ve diyaloğu sürdürmesi, koordinasyonu güçlendirmesi ve işbirliğini derinleştirmesi gerektiğini söyledi.

Cameron ise günümüz dünyasında hiçbir ülkenin küresel zorluklarla tek başına mücadele edemeyeceğini ve İngiltere ile Çin arasındaki ilişki ve işbirliğinin her iki tarafın çıkarına da hizmet ettiğini belirtti. Bakan, İngiltere'nin Çin ile ilişkileri geliştirmeye kararlı ve etkileşimi sürdürmeye istekli olduğunu vurguladı.
Çin'in çok taraflılığa verdiği desteği takdir ettiklerini belirten Cameron, Çin'in uluslararası ve bölgesel meselelerde daha büyük rol oynamasını beklediklerini söyledi. İki bakan, Ukrayna krizi de dahil olmak üzere gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulundu. Çin'in, barış görüşmelerini desteklemeye yönelik tutarlı duruşunu yineleyen Wang, ülkesinin meşru hak ve çıkarlarına zarar veren ve tek taraflı yaptırımları kötüye kullanan her türlü eyleme karşı olduğunu vurguladı. 

Editör: Şeymanur Erbay