BEİJİNG, 7 Haziran (Xinhua) -- Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı Baş Mühendisi Zhao Zhiguo, 5G'nin ticarileştirilmesinin Çin'de son beş yılda yaklaşık 5,6 trilyon yuan (787,53 milyar ABD doları) değerinde toplam ekonomik çıktıyı doğrudan teşvik ettiğini belirtti. Zhao, söz konusu rakamı, bir mobil iletişim forumunda Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi'nin araştırmasına atıfta bulunarak açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi

5G'nin ayrıca dolaylı olarak 14 trilyon yuan ekonomik çıktı sağladığına işaret eden Zhao, bu rakamın yeni teknolojinin ülkenin yüksek kaliteli kalkınmasına büyük katkı sağladığını gösterdiğini ifade etti. Zhao, Çin'in 6 Haziran 2019'da 5G ticari lisanslarının verilmesinden bu yana 5G ağ altyapısında küresel liderliğe, temel çekirdek teknolojilerde sürekli atılımlara ve dijital ve fiziksel uygulamaların entegrasyonunda dikkate değer sonuçlara ulaştığını vurguladı.

Çin'de Nisan ayı sonu itibarıyla yaklaşık 3,75 milyon 5G baz istasyonu ya da 10.000 kişi başına yaklaşık 26 baz istasyonu bulunuyor. Ülkenin temel 5G standardı patent talepleri dünya toplamının yüzde 42'sinden fazlasını oluşturuyor. Madencilik, elektrik ve sağlık gibi kilit sektörlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan 5G teknolojisi, çevresel bağlantılardan araştırma ve geliştirme, tasarım ve üretim gibi temel alanlara kademeli olarak nüfuz etti. Zhao, bir sonraki adımda bakanlığın 5G ağ kapsamının artırılmasına yardımcı olmak, 5G uygulamalarının genişletilmesini hızlandırmak, ayrıca bilgi ve iletişim endüstrisinin modernizasyonunu aktif olarak teşvik etmek için sürekli çaba göstereceğini ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay