Macaristan Ekonomi Bakanı Marton Nagy, ülkesinin Çin'in ekonomik kalkınmasını önemli bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

BUDAPEŞTE, 3 Mayıs (Xinhua) -- Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde Çin ile Macaristan arasındaki işbirliğine odaklanan bir konferansta pek çok başarıya imza atıldı. Perşembe günü gerçekleştirilen konferans, Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi'nin rehberliğinde, Xinhua Haber Ajansı ile Macaristan'ın ATV Medya Grubu tarafından ortaklaşa düzenlendi.

Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua, etkinlikte yaptığı konuşmada Xinhua'nın iki ülke arasında Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ortak inşasına katkıda bulunmaya ve çabalarını bu yönde yoğunlaştırmaya her zaman kararlı olduğunu belirtti. Konferansın iki ülke lideri tarafından varılan uzlaşının daha iyi uygulanması ve çeşitli düzeylerde tatbiki işbirliğinin artırılması amacıyla düzenlendiğini kaydeden Fu, böylece daha yenilikçi sonuçlar ile iki ülke arasındaki Kuşak ve Yol işbirliğine yeni ve daha büyük katkılar sağlanacağını ifade etti.

Konferansta, Xinhua Haber Ajansı tarafından başlatılan Kuşak ve Yol Ekonomik Bilgi Ortaklığı'nın (BREIP) Doğu Avrupa irtibat ofisinin açılış duyurusu yapıldı. Çin Uluslararası Etkileşim STK Ağı da Macaristan ile bir Kuşak ve Yol sivil toplum işbirliği projesi başlattı. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin resmi internet sitesinde, Çin ve Macaristan arasındaki endüstriyel işbirliği için özel bir bölüm oluşturuldu. Ayrıca, Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliğine ilişkin bir rapor da yayımlandı.

Etkinliğe, aralarında hükümet yetkilileri, ticaret odaları ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra her iki ülkeden önemli medya ve düşünce kuruluşlarının başkanlarının da yer aldığı yaklaşık 200 kişi katıldı. Fu, Xinhua'nın iki ülke arasındaki üst düzey etkileşimlere kapsamlı şekilde yer vermeye ve iki ülkenin yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğinde elde edilen önemli başarıları geniş kapsamlı ve çok yönlü bir bakış açısıyla sunmaya devam edeceğini belirtti.

Macar düşünce kuruluşlarıyla fikir alışverişini güçlendirme çabalarının altını çizen Fu, daha somut sonuçlar elde etmek için Dünya Medya Zirvesi ve Kuşak ve Yol Ekonomik Bilgi Ortaklığı gibi platform ve mekanizmalardan tam anlamıyla istifade edilmesi çağrısında bulundu. Fu ayrıca, Çin-Macaristan işbirliğine çeşitli alanlarda hizmet sunmanın ve Kuşak ve Yol işbirliği ile Macaristan'ın "Doğu'ya Açılma" politikasının derinlemesine entegrasyonunu teşvik etmenin önemini vurguladı.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den bir manzara, 13 Nisan 2024. (Fotoğraf: Zheng Kaijun/Xinhua)

Macaristan Ekonomi Bakanı Marton Nagy ise konferansta yaptığı konuşmada, Macaristan ve Çin'in Kuşak ve Yol işbirliğinde verimli sonuçlar elde ettiğini belirterek, Macaristan-Sırbistan demiryolu projesini örnek verdi. Macaristan'ın Çin'in ekonomik kalkınmasını önemli bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen bakan, Bank of China, CATL ve BYD gibi Çinli şirketlerin yatırımlarının ilgili sektörlerde kalkınmayı desteklediğini vurguladı.

Çinli şirket, Suudi Arabistan'ın fütüristik kenti NEOM'daki projesini tamamladı Çinli şirket, Suudi Arabistan'ın fütüristik kenti NEOM'daki projesini tamamladı

Nagy, Macaristan'ın altyapı ve yüksek teknoloji gibi alanlarda Çin ile karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini güçlendirmeye ve Çin ile Avrupa arasında bir bağlantı işlevi görmeye istekli olduğunu ifade etti. Çin Uluslararası Uzlaşı Derneği Başkan Yardımcısı Liu Hongcai, iki ülkedeki çeşitli sektörleri, iki ülke lideri tarafından varılan önemli uzlaşının tam anlamıyla hayata geçirilmesi ve medeniyetler arasında halklar arası etkileşim ve karşılıklı öğrenmenin daha da teşvik edilmesi için çaba göstermeye çağırdı.

Macaristan Medya Grubu ATV CEO'su Tamas Kovacs ise iki ülke arasındaki ekonomik bağların ve ticaretin son yıllarda geliştiğini söyledi. ATV ile Çinli medya kuruluşları arasındaki kapsamlı işbirliği sayesinde, izleyicilerin iki ülkenin ortak çabalarıyla elde edilen verimli başarıları daha iyi öğrenebildiğini belirten Kovacs, iki halkın birbirlerinin kültür ve değerlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak üzere bu işbirliğinin sürdürüleceğini vurguladı. Katılımcılar ayrıca Çin ve Macaristan arasında tatbiki Kuşak ve Yol işbirliği konulu bir fotoğraf sergisini de ziyaret etti.

Editör: Şeymanur Erbay