Çin Dışişleri Bakanı: Çin-ASEAN işbirliğinde kayda değer başarılar elde edildi Çin Dışişleri Bakanı: Çin-ASEAN işbirliğinde kayda değer başarılar elde edildi

BEİJİNG, 19 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Filipinler'i Çin ile Filipinler arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına yönelik ortak bildirinin ruhunu samimiyetle gözetmeye, tek Çin ilkesine bağlı kalmaya ve Taiwan ile ilgili konularda yanlış söz ve eylemlerden kaçınmaya çağırdı. Mao, Perşembe günkü olağan basın toplantısında, Filipinler Savunma Bakanı'nın Çarşamba günü Çin Dışişleri Bakanlığı'nı, bu haftanın başlarındaki bir basın toplantısında Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'a hakaret etmekle suçlamasının sorulması üzerine söz konusu açıklamayı yaptı. Mao, Salı günkü basın toplantısında, Filipinler Devlet Başkanı Marcos'un Taiwan seçiminin galibi Lai Ching-te'ye gönderdiği tebrik mesajına atıfla, Marcos'un açıklamalarının tek Çin ilkesini ve Çin ile Filipinler arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin ortak bildiriyi ciddi şekilde ihlal ettiğini, Filipinler'in Çin'e verdiği siyasi taahhütleri ağır şekilde çiğnediğini ve Çin'in iç işlerine bariz şekilde müdahale ettiğini söylemişti.

Mao, Perşembe günü yaptığı açıklamada ise Taiwan meselesinin Çin'in temel çıkarlarının merkezinde yer aldığını ve 1,4 milyar Çinlinin hissiyatını ilgilendirdiğini kaydetti. Sözcü, Filipinler tarafının açıklamalarının tek Çin ilkesini ve Çin ile Filipinler arasında diplomatik ilişkiler kurulmasına yönelik ortak bildiriyi ciddi şekilde ihlal ettiğini, Filipinler'in Çin'e verdiği siyasi taahhütlere ciddi şekilde aykırı olduğunu ve Çin'in iç işlerine açıkça müdahale ettiğini bir kez daha vurguladı. Sözcü, "Çin'in net duruşunu belirtmesi tamamen meşru ve gereklidir" dedi. "Tek Çin ilkesi, hem bir kırmızı çizgi hem de kritik unsurdur" diyen Mao, hiç kimsenin Taiwan sorununu tahrik etmesini kabul etmeyeceklerini ve buna kararlılıkla karşılık vereceklerini sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay