BANGKOK, 28 Ocak (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Cuma ve Cumartesi günleri Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi. Taraflar görüşmede, San Francisco'da iki ülke lideri tarafından varılan mutabakatın hayata geçirilmesi ve Çin-ABD ilişkilerindeki önemli ve hassas konuların uygun şekilde ele alınması konusunda samimi, önemli ve verimli stratejik görüş alışverişinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: Çin-Güney Kore ilişkileri bozulamaz Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: Çin-Güney Kore ilişkileri bozulamaz

Wang, Taiwan sorununun Çin'in iç meselesi olduğunu ve Taiwan bölgesindeki son seçimlerin Taiwan'ın Çin'in bir parçası olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğini vurguladı. Taiwan Boğazı'nda barış ve istikrara yönelik en büyük riskin, Çin-ABD ilişkileri için de en büyük zorluğu teşkil eden "Taiwan'ın bağımsızlığından" yana olan faaliyetlerden kaynaklandığını vurgulayan Wang, ABD'den tek Çin ilkesi ile Çin ve ABD arasındaki üç ortak bildiriye uymasını, "Taiwan'ın bağımsızlığını" desteklememe taahhüdünü eyleme geçirmesini ve Çin'in barışçıl şekilde yeniden birleşmesini desteklemesini istedi.

Her iki taraf ayrıca, ulusal güvenlik ve ekonomik faaliyetler arasındaki sınırlar konusunda daha fazla görüşme yapılması konusunda anlaştı. Görüşmede San Francisco vizyonunun ortaklaşa uygulanması konusunda mutabık kalındı. Buna göre iki ülke lideri ikili ilişkilere stratejik rehberlik sağlamak üzere düzenli temas halinde olacak, Çin ve ABD arasında çeşitli alanlarda ve düzeylerde etkileşimleri teşvik edecek, mevcut stratejik iletişim kanallarının yanı sıra diplomasi, askeri, ekonomi, finans, iş dünyası ve iklim değişikliği gibi alanlarda diyalog ve istişare mekanizmalarından yararlanacak, Çin-ABD ilişkilerinin yol gösterici ilkeleri üzerine görüşmelere devam edecek, yakın gelecekte Çin-ABD narkotikle mücadele işbirliği çalışma grubu oluşturacak, yapay zeka konusunda Çin-ABD hükümetler arası diyalog mekanizmasının ilk toplantısını baharda yapacak ve iki ülke arasında halklar arası etkileşimin artırılması için daha fazla adım atacak. İki taraf ayrıca Ortadoğu, Ukrayna, Kore Yarımadası ve Güney Çin Denizi dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

Editör: Şeymanur Erbay