MÜNİH, 18 Şubat (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumartesi günü düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nın "Dünyada Çin" başlıklı oturumunda, "Çalkantılı bir dünyada istikrar sağlayıcı bir güç olarak kararlılıkla hareket etmek" başlıklı bir konuşma yaptı. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Ukrayna krizinin şiddetlenerek sürdüğünü, Ortadoğu'daki çatışmaların yeniden alevlendiğini belirterek yapay zeka, iklim değişikliği, kutup bölgeleri ve uzaydaki faaliyetler ile ilgili yeni zorlukların birbiri ardına ortaya çıktığını ifade etti. Wang, bununla birlikte uluslararası konjonktür nasıl değişirse değişsin, sorumlu ve büyük bir ülke olarak Çin'in her zaman temel politikalarında süreklilik ile istikrarı koruyacağını ve çalkantılı dünyada istikrar sağlayıcı güç olmayı kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.
Bakan, Çin'in öncelikle büyük ülkeler arasında işbirliğini teşvik etme konusunda istikrar sağlayıcı bir güç olacağını söyledi.

Wang, bu çerçevede Çin ve ABD liderleri tarafından varılan ortak mutabakatı hayata geçirmek ve ikili ilişkileri karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği ilkeleri doğrultusunda rayına oturtmak için ABD ile birlikte çalışacaklarını belirtti. Çin'in Rusya ile ilişkilerin istikrarlı şekilde gelişmesi ve Asya-Pasifik bölgesi ile dünya genelinde stratejik istikrarın desteklenmesi için çaba sarf edeceğini belirten Wang, bu arada Çin-AB ortaklığına bağlı kalacaklarını ve dalgalanmalarla mücadele çabalarına pozitif enerji katacaklarını ifade etti. Wang, ikinci olarak ise Çin'in dünya genelindeki sorunlarla başa çıkmada istikrar sağlayıcı bir güç olacağını söyledi. Bakan, Çin'in Küresel Güvenlik İnisiyatifi çerçevesinde hareket ettiğini ve gündemdeki sorunlarının çözümünde Çin'e özgü yaklaşımını izlemeye kararlı olduğunu belirtti

Çin, Chang'e-6 Ay keşif aracındaki küp uydu verilerini Pakistan'a teslim etti Çin, Chang'e-6 Ay keşif aracındaki küp uydu verilerini Pakistan'a teslim etti

. Çin'in diğer ülkelerin içişlerine karışmama konusunda ısrarcı olduğunu ve kendi görüşünü başkalarına dayatma anlayışına karşı olduğunu vurgulayan Wang, Çin'in bencil kazançlar peşinde koşmak yerine adil ve objektif yaklaşımlara, güç kullanmak yerine siyasi çözümlere ve hem sonuçları hem de temel nedenleri ele almaya bağlı olduğunu söyledi. Bakan, üçüncü olarak da Çin'in küresel yönetimin geliştirilmesinde istikrar sağlayıcı bir güç olacağını vurguladı. Wang, Çin'in Birleşmiş Milletlerin otoritesi ile temel statüsünün yanı sıra Güvenlik Konseyi'nin barış ve güvenlik konularındaki birincil rolünü desteklediğini söyledi. Bakan, dördüncü olarak Çin'in küresel büyümenin desteklenmesinde istikrar sağlayıcı bir güç olacağını belirtti. Çin ekonomisinin canlı ve dirençli olduğuna işaret eden Wang, uzun vadeli olumlu ivmenin daha belirgin hale geldiğini kaydetti. Bakan, Çin ekonomisinin gelecekte dünyaya daha da büyük faydalar sağlayacağını vurguladı. 

Editör: Şeymanur Erbay