Çin ile Fransa ikili ticari ve ekonomik işbirliğini ilerletecek Çin ile Fransa ikili ticari ve ekonomik işbirliğini ilerletecek

MÜNİH, 18 Şubat (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Arjantin ile karşılıklı güven ve işbirliğini derinleştirmeye istekli olduklarını belirtti. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang söz konusu açıklamayı, Cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile görüşmesi sırasında yaptı. Wang, coğrafi olarak uzakta olmalarına rağmen Çin ve Arjantin'in her zaman birbirlerine karşı dostluk beslediğini ifade etti. Arjantin halkının tercihlerine saygı duyduklarını belirten Wang, Arjantin'in mevcut zorlukların üstesinden gelerek kısa sürede kalkınma ve refah yoluna girebileceğine olan inancını dile getirdi. İki gün sonra iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 52. yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlatan Wang, Çin ve Arjantin'in yarım yüzyılı aşkın süredir karşılıklı saygı, eşit muamele ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği ilkelerine bağlı kaldığını belirtti.

Wang, kapsamlı stratejik ortaklığa bağlı kalmak, ikili ilişkileri diplomaside önemli konumda tutmaya devam etmek, karşılıklı temel çıkarları anlayıp desteklemek, karşılıklı güveni arttırmak, işbirliğini derinleştirmek ve Çin-Arjantin ilişkilerini yeni bir seviyeye taşımak için Arjantin ile el ele vermeye istekli olduklarını vurguladı.
Mondino ise Çin'in Arjantin'in en büyük ikinci ekonomik ve ticari ortağı olmasının yanı sıra iki ülkenin kalkınma açısından birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu ve büyük bir işbirliği potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ülkesinin Çin'in kayda değer başarılarına hayranlık duyduğunu vurgulayan bakan, Çin'in deneyimlerinden yararlanmaya, Arjantin-Çin ilişkilerini daha da geliştirmeye ve çeşitli alanlarda ilişkileri derinleştirmeye istekli olduklarını söyledi. Çin'in diğer ülkelerin içişlerine hiçbir zaman karışmama politikasını takdir ettiklerini belirten Mondino, ülkesinin tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam edeceğini ifade etti. Wang da Çin'in, Arjantin'in tek Çin ilkesine bağlılığını takdir ettiğini ve Arjantin'in ulusal egemenliği ile toprak bütünlüğünü korumasını desteklediğini belirtti.

Editör: Şeymanur Erbay