BEİJİNG, 12 Nisan (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD ve Japonya'nın Çin'in nükleer politikasına yönelik ifade ettiği sözde endişenin, kasıtlı şekilde yanlış bir söylem olduğunu, Çin'in bu söyleme şiddetle karşı çıktığını ve bu söylemi kabul etmeyeceğini söyledi. Mao söz konusu açıklamayı Perşembe günkü olağan basın toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden ile Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun açıklamalarına ilişkin görüşünün sorulması üzerine yaptı. Çarşamba günü bir araya gelen Biden ve Kişida yaptıkları ortak açıklamada Çin'in şeffaflık ve anlamlı diyalog olmaksızın nükleer cephanelik inşasını hızlandırmasının küresel ve bölgesel istikrara yönelik endişe oluşturduğunu söylemişti. Mao, Çin'in nükleer silahları "ilk kullanan taraf olmama" politikası izlediğini ve nükleer silahlara sahip olmayan devletlere ve nükleer silahlardan arındırılmış bölgelere karşı nükleer silah kullanmama taahhüdünde bulunduğunu vurguladı.  Çin'in her zaman nükleer kabiliyetlerini ulusal güvenlik için gerekli minimum düzeyde tuttuğunu kaydeden Mao, hiçbir şekilde silah yarışına girmediklerini belirtti. Mao, "Hiçbir ülke, Çin'e karşı nükleer silah kullanmadıkça, Çin'in nükleer silahları tarafından tehdit edilmiş hissetmeyecektir" dedi.

Bilim insanları: Çin'in uzay istasyonundaki zebra balıklarının durumu iyi Bilim insanları: Çin'in uzay istasyonundaki zebra balıklarının durumu iyi

ABD'nin dünyada en büyük ve en gelişmiş nükleer cephaneliğe sahip olduğunu vurgulayan Mao, "Buna karşın ABD, nükleer silahları ilk kullanan ülke olma politikası izliyor, diğer ülkelere karşı nükleer caydırıcılık stratejileri geliştiriyor ve nükleer üçlemesini güncellemek üzere yoğun şekilde yatırım yapıyor" diye konuştu. Sözcü, ABD'nin silahların kontrolüne yönelik antlaşma ve kuruluşlardan çekildiğini, NATO nükleer ittifakını güçlendirdiğini ve müttefikleriyle ileri askeri teknolojiler konusundaki işbirliğini genişlettiğini dile getirdi. Mao, nükleer patlamaların kurbanı olan Japonya'nın, ABD'den nükleer silahsızlanma yürütmesini istemek yerine ABD'nin nükleer şemsiyesine güvenerek ileri füze saldırıları ve savunma kabiliyetlerini geliştirmeyi ve stratejik güçlerinin ileri konuşlandırılmasında ABD'yle çalışmayı tercih ettiğini vurguladı. Sözcü, ABD ve Japonya'nın attığı bu tür olumsuz adımların, bölge ve dünyadaki stratejik denge ve istikrarı baltaladığını, uluslararası silah kontrolü ve silahsızlanma süreçlerini engellediğini ve bölgesel barış ve istikrarı bozduğunu söyledi. Mao, "Uluslararası toplumun, bu konuda ciddi endişe duyması için birçok nedeni var" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay