Çin'in karbondioksit yakalama tesisi güvenilirlik testini geçti Çin'in karbondioksit yakalama tesisi güvenilirlik testini geçti

BEİJİNG, 5 Şubat (Xinhua) -- ABD'li medya kuruluşu Business Insider, Çin'de giderek yaygınlaşan batarya değiştirme teknolojisinin ABD'de elektrikli araç devrimini kurtarmaya yardımcı olabileceğini kaydetti.
New York merkezli haber sitesinde Cumartesi günü yayımlanan habere göre ABD'nin elektrikli araç devrimi durma noktasına gelirken, sorunun temelinde elektrikli araçları şarj etmek için gereken süre yatıyor.
Bir elektrikli aracın şarj edilmesi 20 dakika ila 50 saat kadar sürüyor. Sürüş menzili ve şarj kaygısı ise birçok sürücünün elektrikli araç kullanmaktan kaçınmasına neden oluyor. Habere göre, Çinli elektrikli araç üreticisi Nio tarafından kullanılan batarya değişimi yaklaşımı, tükenen elektrikli araç bataryalarının beş dakikadan daha kısa sürede tam şarjlı bataryalarla değiştirilmesini sağladığından bu duruma bir çözüm sunabilir. Haberde, şirketin batarya değiştirme stratejisinin rekabetin yoğun olduğu Çin elektrikli araç pazarında son aylarda ilgi gördüğü ve diğer Çinli elektrikli araç üreticileriyle anlaşmalar imzalandığı belirtildi.

Haberde, batarya değişim teknolojisinin elektrikli araç sürücülerinin pek çok endişesine çözüm sunduğuna yönelik uzman görüşlerine yer verildi. ABI Research danışmanlık şirketinde analist olan Dylan Khoo, "Tamamen teknolojik bir açıdan bakarsak, bu her derde deva bir çözüm" dedi. Khoo, ABD'de bir batarya değişim ağı kurulmasının ABD'li otomobil üreticileri arasında yoğun bir işbirliğini de beraberinde getireceğini, zira söz konusu şirketlerin benzer boyut ve tasarımdaki bataryaları kullanma konusunda uzlaşması gerektiğini belirtti. Yetkili, "Batı'daki pek çok otomobil üreticisi bu konuda biraz daha korumacı ve savunmacı davranıyor. Çok daha fazla mülkiyete sahip olmak isterken, bu büyük ağı paylaşmaya o kadar da yanaşmıyorlar çünkü batarya, elektrikli araçların gerçekten de temel belirleyici bileşeni" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay