Ricardo Bastos: Çin teknolojisi ile elektrikli araçlara yapılacak yatırım, Brezilya'nın çevre gündeminde karbonsuzlaştırma yönünde bir sıçrama yapmasına olanak sağlayacak.

Xinhua muhabiri Zhou Yongsui

SAO PAULO, 2 Şubat (Xinhua) -- Brezilya Elektrikli Araçlar Birliği Başkanı Ricardo Bastos, Çinli şirketlerle işbirliğinin, Brezilya'nın elektrikli otomotiv endüstrisinin gelişimi için en ileri teknolojilere erişim olanağı yarattığını belirtti. Bastos, kısa süre önce Xinhua ile yaptığı söyleşide, Çin teknolojisi ile elektrikli araçlara yapılan yatırımın, Brezilya'nın çevre gündeminde karbonsuzlaştırma yönünde bir sıçrama yapmasına olanak sağlayacağını söyledi. Brezilya'nın Güney Amerika'nın en büyük ekonomisi ve otomotiv pazarı olduğunu, ayrıca elektrikli mobilitede büyük bir artış yaşadığını kaydeden Bastos, elektrikli araç satışlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 90 arttığını ve toplam 94.000 yeni elektrikli araç satıldığını vurguladı. "2024 yılında yüzde 60 civarında önemli bir büyüme bekliyoruz. Bu dönemde 150.000 otomobil ve hafif ticari araç satılabileceğini tahmin ediyoruz" diyen yetkili, bu talebin Çinli şirketlerin Brezilya'daki tesislerinde gerçekleştireceği üretimle karşılanacağını ifade etti. Bastos, "Brezilya'daki satışların artması etkileyici ve Çinli şirketlerin lider konumu da öyle" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta İngiltere Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi

Çinli şirketlerin Brezilya'ya yeni teknolojiler getirmedeki öncü rolünden övgüyle bahseden Bastos, bunun Güney Amerika ülkesi Brezilya'nın küresel enerji dönüşümünün bir parçası olmasını sağladığını belirtti. "Sadece otomobiller değil, aynı zamanda yedek parça, hizmet ve otomotiv üretimiyle bağlantılı tüm zincirler de söz konusu" diyen yetkili, Brezilya'da elektrik üretimi ve enerji iletimi alanlarında Çin'in önemli yatırımlarının olduğunu söyledi. Çinli şirketlerle işbirliği sayesinde Brezilya'nın elektrikli araç sektöründe kaydettiği ilerleme, ülkenin çevresel sürdürülebilirlik çabalarını da güçlendiriyor. Amazon yağmur ormanlarının yüzde 60'ına ev sahipliği yapan ve tarımsal bir güç merkezi olan Brezilya, çevresel konularda ve yeşil kalkınmada öncü bir rol oynamayı amaçlıyor. Bastos, "Çinli otomotiv şirketleri Brezilya'ya çevre için daha da iyi şeyler yapma ve çevre konularında dünyaya örnek olma fırsatı sunuyor" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay