KUNMİNG, 5 Aralık (Xinhua) -- 5. Dünya Medya Zirvesi ve 2. Yunnan Uluslararası İletişim Forumu için Salı günü Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Kunming kentinde bir açılış töreni düzenlendi. Xinhua Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Lyu Yansong açılış konuşmasında, Xinhua'nın Çin modernleşmesi felsefesini ve ilerleyişini göstermek üzere ayrıntılı haberler yaptığını, Çin'in yeni dönemdeki kalkınma ve başarı hikayelerini küresel okuyucu ve izleyicilerle buluşturduğunu ve modernleşme girişimlerinde ilerleme kaydeden ülkelerin tatbiki çabalarını haberleştirdiğini belirtti.

Lyu, ortak çabalarla tüm insanlığın modernleşmesini ilerletmek için dünya genelindeki medya kuruluşlarıyla işbirliğini artırmayı ve anlayışı derinleştirmeyi umduklarını ifade etti. Birleşmiş Milletler (BM) Çin Mukim Koordinatörü Siddharth Chatterjee ise törende video aracılığıyla bir konuşma yaptı. Uluslararası medya grubu Rossiya Segodnya'nın Genel Müdürü Dmitry Kiselev ve diğer uluslararası konuklar da törende konuştu. Konuşmacılar, medeniyetler arasında etkileşim ve karşılıklı öğrenmenin teşvik edilmesinin yanı sıra insanlık için modernleşmenin hayata geçirilmesinde medyanın önemli sorumlulukları olduğu konusunda mutabık kaldı.

Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi

Konuşmacılar ayrıca, Çin'in modernleşme hedefi doğrultusunda insan ve doğa arasında kurduğu uyumlu birliktelik hakkında daha fazla bilgi edinmek ve tüm ülkelerin halkları arasında karşılıklı anlayış ve dostluğu teşvik etmek istediklerini belirtti. Açılış töreninde "5. Dünya Medya Zirvesi Kunming İnisiyatifi" başlıklı bir belge yayımlanırken, kentin zengin kültürünü sergileyen tematik bir etkinlik de düzenlendi. Cuma gününe kadar sürecek olan zirve, Xinhua ve Yunnan eyalet yönetiminin ev sahipliğinde düzenleniyor. Zirveye 30'a yakın ülke ve bölgeden medya kuruluşları, uluslararası örgütler ve düşünce kuruluşları dahil olmak üzere yaklaşık 80 kuruluştan 300'ü aşkın temsilci katılıyor.

Editör: Şeymanur Erbay