HAİKOU, 18 Nisan (Xinhua) -- Çin'in güneyindeki Hainan eyaletinin merkezi Haikou'da devam etmekte olan 4. Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı'nda sergilenen uykuya yardımcı cihazlar, kişiye özel çözümler sunan masaj koltukları ve yapay zeka destekli ev sensörleri gibi son teknoloji ürünleri, akıllı ev inovasyonlarını deneyimleyip bilgi almak isteyen çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekiyor. "Açık Fırsatları Paylaşalım, Daha İyi Bir Yaşamı Birlikte Yaratalım" temasıyla düzenlenen fuarda, dijital tüketime ve profesyonel hizmetlere ayrılmış özel bir sergi salonu bulunuyor. Akıllı evler dahil olmak üzere çok sayıda sektörü kapsayan bu salondaki ürünlerin pek çoğu ise ilk kez görücüye çıkıyor. Fuarı ziyaret eden Duan Huimin, sergi salonundaki koşuşturmaya rağmen küçük bir kabinin içindeki bir cihazın yanı başında bir kanepeye uzanıp huzur içinde hızla uykuya dalmış. Duan, kısa bir kestirmenin ardından, "İçeri girince hemen uykum geldi ve çok iyi uyudum" diyor.

Merkezi Kanada'nın Vancouver kentinde bulunan Air Nutri Solution şirketinin başkan yardımcısı Li Jingming, Quiteaid Makinesi adı verilen cihazın, yüklü parçacık dalgası teknolojisi sayesinde gençlerin ders kaynaklı stresten kurtulmalarına ve uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Çin hükümetinin çalışma raporuna göre ülke, yeni tüketim türlerini geliştirecek, dijital, çevre dostu ve sağlıkla ilgili tüketimi desteklemek üzere politikalar başlatacak ve akıllı evler gibi tüketimi artıracak yeni alanları teşvik edecek. Sergi salonunun girişinde bir masaj koltuğunu deneyimlemek isteyen çok sayıda ziyaretçi kuyruğa giriyor. Koltuğun entegre teknolojisi, üzerine biri oturunca bir dakikadan daha kısa sürede bir tablet bilgisayarda kişinin nabzını, nefes alıp verme sıklığını ve stres parametrelerini gösteriyor. OSIM Çin Marka Yöneticisi Yardımcısı Zhou Manni, "Masaj koltuğumuz, yapay zeka tarafından takip edilen sonuçları baz alarak size uygun masaj modunu tavsiye eder" diyor.

Çin'in yeni enerji hamlesi küresel yeşil dönüşüme güç veriyor Çin'in yeni enerji hamlesi küresel yeşil dönüşüme güç veriyor

Çinli teknoloji devi Huawei'nin standında ise evde yaşayan yaşlı bireylerin durumunu takip edebilen yapay zeka destekli bir sensör sergileniyor. Huawei Tüketici İş Grubu Akıllı Mekan Üretim Hattı Başkanı Shao Yang, "Yaşlı bireyin sendelemesi yahut yataktan düşmesi halinde cihaz, belirlenen aile üyesinin telefon numarasına anında uyarı çağrısı gönderiyor" diyor. Hainan'daki ilgili yönetim departmanları ile çok sayıda şirket ve kuruluş, fuarda ev içi yapay zeka sistemleri alanında stratejik işbirliği anlaşmaları imzaladı. Hainan eyaleti, Çin Ticaret Bakanlığı'nın başlattığı tüketimi teşvik amaçlı bir yıllık program kapsamında, fuarda düzenlenen lansman töreniyle ada genelinde beyaz eşya takasına yönelik bir kampanya başlattı. Eyalet Vali Yardımcısı Gu Gang, yapay zeka gelişiminde sıçramaların yaşandığı bir dönemde yapay zeka sistemlerini benimsemenin şart olduğunu vurguluyor. Gu, "Girişimciler için daha fazla pazar geliştirme fırsatı üretmeyi amaçlıyor ve serbest ticaret limanının inşası esnasında konut binalarında bir dizi örnek akıllı ev kurarak bu alanda öncülük etmeyi umuyoruz" ifadesini kullanıyor.

Editör: Şeymanur Erbay